Nou

Clubul De Vinuri Vademecum În Vizita La Domeniul Vlădoi

Preconizată de ceva vreme, excursia la Crama Siminoc – Domeniul Vlădoi, s-a concretizat recent prin vizitarea acestui producător de vinuri, ce impresionează plăcut prin calitatea regăsită în produsele sale.

Remarcat la recentele târguri de vinuri, Domeniul Vlădoi este situat în județul Constanța, localitatea Siminoc, a luat ființă în anul 1995, iar după anul 2009, prin accesarea de fonduri europene, crama a fost retehnologizată și modernizată.

Cele 20 de hectare de viță nobilă pe care le are în podgoria Murfatlar, beneficiind de o expunere generoasă spre miazăzi, favorizată de briza mării (la numai 19 km de Marea Neagră), cu sol bogat în argile calcaroase, au condițiile necesare obținerii unor vinuri calitative.

Domeniul Vladoi 2În prezent 9 ha sunt pe rod, via fiind dotată cu sistem de irigare prin picurare, iar lucrările de întreținere se efectuează cu utilaje moderne. Din anul 2006 s-a început înlocuirea viilor bătrâne cu soiuri valoroase din punct de vedere genetic.

În patrimonil viticol regăsim soiuri autohtone și internaționale precum: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling Italian, Fetească Regală, Tămâioasă Românească (pentru vinurile albe) și Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Syrah (pentru cele roșii).

Pentru obținerea unei calități superioare, se face o selecție a strugurilor chiar din vie, ei fiind culeși în lădițe de 15 – 20 kg, pentru a se evita tasarea lor și oxidarea mustului, iar înainte de a intra în producție mai trec printr-o selecție pe banda de sortare.

Îmbutelierea se face cu o instalație semiautomată cu capacitatea de 350 sticle pe oră. Maturarea și învechirea vinurilor se face în baricuri de 225 litri, din stejar românesc și francez. În prezent, crama are o capacitate de procesare de 200 de tone de struguri și de stocare a 80000 litri în cisterne de inox.

aqua-carpatica-logoDegustarea vinurilor tinere și foarte proaspete, servite direct din tancurile cramei, a reprezentat o experiență interesantă pentru membrii Clubului de Vinuri Vademecum și invitații cei au participat: Sauvignon Blanc, Riesling Italian Feteasca Regală, Chardonnay (baricat 4 luni), Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot. Cel mai apreciat a fost Ravak Rose 2013, obținut din Fetească Neagră, vin medaliat cu aur la concursul IWCB 2014.

Atmosferă de vacanță și de relaxare, experiențe noi – legate de procesul tehnologic de obținere a vinului, vizita în vie și în livadă (Domeniul Vlădoi deține și o livadă de pomi fructiferi de Domeniul Vladoi 3aproape 1,5 ha), iar pe finalul zilei, o vizită surpriză până la malul mării, pentru că ar fi fost păcat să nu vedem marea dacă ne aflam la o aruncătură de băț.

O cramă micuță dar cu potențial, vinuri de calitate și speranța că în anii următori vom mai reveni, mai ales că vor urma să apară inclusiv niște cupaje (pe partea de vinuri roșii).

Proprietarul cramei va investi inclusiv în turismul viticol, prin construcția unor capacități de cazare, a unui restaurant, a unor săli de degustare generoase, a unui iaz cu pești, ce vor face ca cei ce vor trece pragul Domeniului Vlădoi să trăiască o experiență de neuitat. (imagini de la eveniment găsiți aici)

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oenolog.ro - Domeniul Vlădoi Sauvignon Blanc 2014

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi