Nou
Clubul de Vinuri Vademecum în Alb și Roșu
O nouă poveste a Clubului de Vinuri Vademecum care reunește, de această dată, doi producători de vin, Gramma și Rotenberg, a plecat de la ideea de vin alb și vin roșu. Dacă Gramma (Casa Olteanu) produce vinuri albe iar Rotenberg este cunoscut pentru cultivarea soiului Merlot și pentru vinurile sale roșii, am denumit generic această întâlnire “Vademecum în alb și roșu”. Să vedem vinurile.
Gramma Aligote 2013, vin alb sec, ce se prezintă cu o culoare galben verzui, intensă, cristalină, cu un nas clasic, arome ce se aseamănă perfect cu cele de ananas şi citrice. Gustul său debutează cu o amprentă proaspătă, revigorantă, de fructe de vară, cu urme discrete de mentă şi agrişe albe bine coapte, amintind de tente discrete dulci- acrişoare.
Gramma Fetească Regală 2013 este un vin alb sec, culoare galben pai foarte deschis, ce te întâmpină cu un nas expresiv, accentuat de mineralitatea sa, completat de nuanţe de flori de vară, fructe crude şi note ierboase.
Gustul se caracterizează printr-o prospeţime desăvârşită, completat de note discrete de citrice și note vegetale, cu un post-gust definit ca fiind simplu şi direct, în aceleaşi note, susţinut de aciditatea sa medie, o exuberanţă minerală pe alocuri și un grapefruit neagresiv la final.
Gramma Cuvée Vişan 2013 este un vin alb, sec, compus prin asamblarea a trei soiuri de vin: Fetească Albă, Fetească Regală şi Aligote. Culoarea sa galben pai foarte deschis, luminos, este însoţită de aromele olfactive fine, care parcă nu îndrăznesc să te atingă, ce aduc aminte de note florale de tei, miere proaspăt scoasă din stup şi flori de vară.
Gustul său este discret dar complex, ce debutează cu arome de grapefruit, continuă cu nuanţe de coajă de lămâie, pepene galben şi mandarine. Acest Cuvée este o combinaţie reuşită, exact ca o simfonie pitorească, ce-ţi învăluie simţurile, catifelat şi delicat, răcoros, dar plin de mister.
Au fost remarcate și noile etichete ale vinurilor Gramma, realizate de maetrul Horațiu Mălăele, într-un concept interesant – Vinul Conversației – destinat să deschidă o nouă direcție în comunicare, cea a conversației inteligente și a limbajului fără cusur, dezlegat de impactul cu un vin bun.
După cele trei vinuri albe am prezentat un rose interesant – Rotenberg Rose Ceptura 2013, puternic, fructat şi floral totodată, obținut tot din Merlot. Nasul, său te întâmpină cu tușe florale delicate, peste care se suprapun note fructate și minerale. Atac intens, cu o iluzie de dulce (datorită glicerolului), un rose ce poate oferi senzații plăcute alături de preparate specifice sezonului cald.
Iar pentru cele trei vinuri albe și pentru vinul rose (obținut din Merlot), Laurentiu, Cristian și Chef Gigi au propus două rețete din pește:
– file de pește spadă în stil mediteranean, cu sos de măsline verzi, capere, roșii proaspete și pătrunjel;
– file de cod alb, servit în tempura delicată, cu susan și sos ,,a la crème’’, asezonat cu sparanghel și curry.
Membrii Clubului de Vinuri Vademecum au putut testa asocierea preparatului din pește cu vinurile, ținând cont de faptul că au fost pregătite două preparate din carne de pește cu texturi diferite, dar și două sosuri contrastante, iar numitorul celor două rețete a fost vinul!
Mai ales că în sosul de inspirație mediteraneană a fost folosit ca și ingredient vinul de la Gramma, ce a intrat în componența și pregatirea tempurei (Tempura este un amestec tradițional japonez, care are la bază amidon și făină de grâu, sau de orez, care se amestecă cu apă, uneori cu ouă, ulei sau mirodenii, obținându-se astfel un fel de aluat subțire) .
Pentru partea ,,roșie’’a serii, fiind vorba despre vinuri obținute din Merlot, a fost pregătit un Tournedos Benjamin din file din carne de vită, servit cu sos din vin roșu, pommes Dauphine și ciupercă umplută cu trufe. Iată și vinurile ce au acompaniat preparatul nostru:
Menestrel 2009, un vin roşu corpolent, cu un nas puternic, însoțit de accente ce aduc cu gemul de prune, ciocolată, cafea, piper şi lemn exotic.
Un vin sec, nefiltrat, maturat 16-18 luni, cu accente impresionante de vişine zaharisite şi vanilie, de la butoiul de stejar românesc (butoaiele în care se păstrează vinul sunt produse chiar la cramă, existând un dogar ce le meșterește și le întreține). Vinul s-a prezentat bine, după o decantare prealabilă suficientă cât să-i pună în valoare aromele.
Notorius 2009, vin roșu sec, realizat din Merlot, cultivat pe aceeaşi parcelă, dar vinificat în trei părţi, cu drojdii diferite, reuşindu-se prin acest mod obţinerea unui vin care dezvăluie un caracter puternic, sălbatic, amplu, profund, exact ca via veche din care provin strugurii, cu nuanțe și urme de vanilie și condimente.
Dacă Notorius a fost considerat ca fiind vinul cel mai potrivit rețetei propuse, Emeritus 2007, care a fost scos din colecția Casei de Vinuri Rossetya, a fost apreciat ca fiind un vin de meditație.
Rotenberg Merlot Emeritus 2007 este un vin roșu sec, obținut din varietatea de struguri cu acelaşi nume. Nasul vinului excelează la capitolul arome regăsind note de fructe negre, condimente şi o tuşă discretă de mirodenii.
Gustativ domină fructele de pădure şi vişinele bine coapte, alături de celelalte touche-uri calde de french toast, ierburi aromatice şi tanini verzi, corpul vinului fiind susţinut de alcool şi de o aciditate încă suficientă.
Vinul a evoluat frumos, iar lucru cel mai important la un astfel de vin este că nu-l poţi judeca după un şablon. Acum un an se prezenta mai intens, taninurile se simţeau încă puternic, aromele gustative se lăsau mai greu descoperite.
Acum s-a mai rotunjit, tanininurile sunt mai liniştite, dacă te joci cu el în pahar apar nuanţe subtile de vanilie, lemn dulce, ciocolată neagră. Unanim apreciat de către cei prezenți, Emeritus 2007 a reușit să-i impresioneze pe cei ce au luat contact cu el.
Fiind vara totuși, am căutat un desert adecvat din fructe: pere Mariette poșate în sirop din vin și vanilie. Totul a fost servit cu sos din caise și piure de castane.
Arome diferite, care au fost potrivite pentru încheierea serii, au susținut cu succes propunerea noastră ca și vin de desert, un spumant demidulce de la Casa Panciu, obținut din Muscat Ottonel.
O seara predominantă în ,,alb și rosu’’ care a durat peste trei ore, încheiată cu o nouă provocare ce va fi concretizată în ediția următoare a întâlnirilor noastre tematice, deja consacratele seri ale Clubului de Vinuri Vademecum.
Un proiect început de mai bine de 18 luni, care deja s-a conturat, definit și cristalizat, într-o formulă în care vinul, mâncarea și povestea reușesc să te conducă într-o aventură oeno-gastronomică rafinată, de excepție. Ne vom revedea cât de curând! (o galerie cu imagini de la eveniment găsiți aici)