Tomatele deshidratate, combinate cu ulei de măsline, busuioc, miez de seminţe de floarea soarelui, foarte puţin cimbru, usturoi, piper şi sare, au o aromă deosebită, sunt gustoase, fiind minunate în salate sau mâncate pur şi simplu cu pâine, ardei sau vinete coapte la grătar. Roșiile uscate, în combinaţie cu uleiul virgin de măsline, sunt mai puțin acide decât alte combinaţii de legume (în amestec cu ulei), pH-ul tomatelor fiind, în general, 4.6 sau chiar mai mic. În plus, prin uscarea tomatelor, crește cantitatea de vitamina C.
Pregătirea roşiilor nu necesită nici mult timp şi nici cine ştie ce procesări complicate. Se aleg roşii proaspete din soiul celor de formă lunguiaţă, cu coaja ca a unui ardei capia (destul de subţire), cărnoase, cu puţine seminţe. Se spală bine se taie în două jumătăţi, se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se sărează şi se introduc la cuptor.
Focul se menţine la nivel minim în cuptor, unde roşiile vor sta între 3-5 ore, până se deshidratează. După aceea se scot, se asezonează cu piper proaspăt măcinat, busuioc, usturoi taiat rondele subţiri, seminţe de floarea soarelui (miez) şi un strop de cimbru. Se aranjează în borcan, iar când acesta este plin, se completează cu uleiul de măsline. Simplu, natural, sănătos!
Cu toate acestea, pentru a se păstra în condiţii optime, se recomandă ca tomatele deshidratate, conservate în ulei, să fie depozitate la temperaturi scăzute (pivniţe, frigider). Savoarea roşiilor deshidratate, alături de uleiul de măsline şi mixul de arome mediteranee este deosebită şi merită asociată perfect cu un vin alb sec. Lângă o felie de pâine prăjită, roşiile vor fi un deliciu.
Ne-am gândit să asociem un vin românesc, produs din varietatea de struguri Chardonnay, respectiv Prahova Valley Special Reserve Chardonnay 2011. Un vin alb sec, ce se integrează perfect alături de tomatele deshidratate. Aromele sale delicate dezvăluie, pe lângă aromele tipice soiului, note de vanilie şi lemn, datorate maturării în baricuri de stejar a unei proporţii de 30% din vin.
Culoarea sa, de un galben pai deschis cu uşoare inflexiuni verzui, te pregăteşte pentru ce va urma, vinul deschizându-se frumos olfactiv, aromele fine de vanilie si cele de fructe tropicale, din care amintim mango, papaya şi fructul pasiunii, se îngemănează perfect cu unele note discrete ce aduc aminte parcă de aroma laptelui de cocos.
Este un vin echilibrat, cu o aciditate medie şi un final lung, cu un nivel al alcoolului ce nu depaşeşte13%. Cel mai bine îi puteţi simţi aromele foarte bine răcit, undeva la o temperature de 6-8°C. Ca şi asocieri culinare am menţionat roşiile deshidratate conservate în ulei de măsline dar vinul (Prahova Valley Special Reserve Chardonnay 2011) poate însoţi perfect preparate din bucătaria asiatică: preparate din carne albă (pui, curcan, specialităţi din peşte, fructe de mare, aperitive uşoare).