Gastronomie

Pâine și Vin

Pâinea și vinul au fost alese de Însuși Domnul Iisus Hristos și folosite chiar la Cina  cea de taină.Tocmai de aceea ele impun prin simplitate și simbolismul profund. Alegând pâinea si vinul, ca elemente care amintesc de trupul si de sângele Mântuitorului, Domnul nostru a subliniat astfel, pe de o parte, o frumoasă si izbitoare simplitate, iar pe de altă parte o adâncă și o nepătrunsă spiritualitate.

Ce poate fi mai simplu decât să frângi o pâine și să iei cu reculegere și pioșenie din ea, apoi să bei în comuniune cu frații de credință din rodul viței de vie? Totusi, împărtășia cu trupul care S-a adus Jertfă, cu sângele răscumpărător, spune despre singura lucrare mântuitoare, rânduită de Dumnezeu, și despre Singurul Mântuitor, Singurul în care este mântuire.

Tocmai de aceea trebuie să ne bucurăm de aceste daruri divine, pâinea și vinul având o importanță deosebită în religia creștină, “Euharistia nefiind numai sacramentul culminant în care, sub chipurile pâinii și vinului ni se oferă spre împărtășire, ca dat divin culminant (Trupul și Sângele Domnului) cu toată viața divină aflatoare în ele, spre asemănarea și unirea noastra cu El și deci spre mântuirea noastrăși viața de veci. Euharistia este și jertfa de Sine pe care Hristos o oferă necontenit Tatălui pentru oameni.DSCN5238(Sursa: crestinortodox.ro)

Recent, am avut parte de o experiență culinară simplă dar interesantă, pâine realizată cu semințe. Iar rețeta este extrem de simplă. Folosind ca ingrediente 5-6 linguri de făină integrală, 5-6 linguri tărâțe de grâu, 5-6 linguri tărâțe de ovăz, semințe de floarea soarelui (150gr.), semințe de in (100gr.), semințe de susan (100gr.), semințe de mac (50gr.), 1 iaurt (150gr.), 4 ouă, 1 cub de drojdie (25gr.), 100ml lapte, sare, toate se mixează într-un vas, iar ulterior se aranjează într-o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt (unsă cu puțin untdelemn).

La final, se presără pe deasupra semințe de susan și mac apoi se introduce în cuptor. După un timp de 35-40 de minute, la foc mediu (în prealabil cuptorul a fost bine încins), ni se dezvăluie în fața ochilor o pâine cu semințe sănătoasă, hrănitoare și foarte gustoasă.

Și pentru că tot am vorbit despre pâine și vin, am ales să punem lângă ea un vin roșu deosebit care să însoțească pâinea noastră cu semințe. Ne-am gândit la un vin interesant, expresiv, Shiraz 2011 de la Crama Budureasca, din gama Origini, ce se prezintă cu o culoare rubiniu închis, cu reflexe violacee şi arome olfactive complexe, ce amintesc de condimente, fructe negre şi note de stejar.
DSCN5241
Cu un gust puternic de fructe de pădure şi o bună integrare a taninilor de stejar, Shiraz este un vin robust, fructat, picant, piperul roșu se simte pe alocuri, gustul său fiind clar influenţat de de barique-rile prin care s-a odihnit şi de zona unde au crescut strugurii. Evoluţia sa va completa paleta de arome, acestea devenind mai complexe, mai interesante, rezultând un vin cu o eleganţă considerabilă şi o longevitate pe măsură.

În curând, crama Budureasca va lansa o ediție limită, de colecție, Origini Shiraz 2011. Recent, l-am degustat și în cadrul Clubului de Vinuri Vademecum, unde a impresionat plăcut…Așadar pâine și vin, într-o unitate desăvârșită, pe care ne-o însușim și noi, tainic, precum o scufundare în izvorul infinit al vieții.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi