Event

RENATUS – demisec 2011

Renatus este un prenume de origine latină care înseamnă „născut din nou” (natus = născut), „renăscut„.

Numele are o spiritualitate aparte, nu în sensul literar, ci mai ales din punct de vedere al sfintei taine a botezului, mai exact legat de apa purificatoare şi Duhul Sfânt (numele a fost adoptat pe scară largă de către primii creştini în Roma antică, din cauza importanţei botezul).

Şi nu nume sugestiv pentru un vin premium, ce se vrea a fi o revelaţie.

Iată şi câteva informaţii despre producătorul lui Renatus,  Societatea Alcovin Măcin.

Aceasta deţine aproximativ 300 ha de viţă de vie (100 de hectare de vie bătrână şi 200 plantaţie tânără), jumătate din suprafaţă fiind poziţionată în zona Cerna, în arealul situat între „Parcul Naţional Munţii Măcinului” şi „Rezervaţia Silvică Dealul Chervant„, cealaltă jumătate situându-se pe dealul Carcaliu, într-o zonă protejată, aflată în reţeaua Europeană – situl ”Natura 2000”.

Soiurile cultivate sunt Aligoté, Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Riesling Italian, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Shiraz, Fetească Neagră, Viognier.

Viţa de vie nou plantată este rezultatul colaborării fructuoase cu pepiniere renumite din Italia şi Franţa, folosindu-se, atât pentru înfiinţarea suprafeţelor cât şi pentru prelucrarea strugurilor, utilizându-se tehnologii de ultimă generaţie.

Crama Alcovin Măcin deţine o capacitatea de prelucrare şi stocare, la centrul de vinificaţie, de aproximativ 2.300 tone. Vinurile obţinute aici se livrează atât sub formă îmbuteliată (butelii sticlă 0,75 l şi ambalaje tip bag-in-box) cât şi în vrac, atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă.

Din 27 octombrie 2011, firma Alcovin este furnizorul oficial al Casei Regale de România (Casa Regala oferă calitatea de Furnizor al Casei Majestăţii Sale Regelui ca semn de recunoaştere şi de apreciere a calitaţii deosebite a produselor sau a serviciilor oferite de o persoană sau de o companie comercială. Astfel, acordarea Calităţii de Furnizor implică un înalt standard al produselor şi serviciilor, constanţă, seriozitate şi înalt profesionalism din partea companiei comerciale sau a persoanei furnizor).

Curtea Regală şi Pelegrin sunt brandurile sub care sunt comercializate şi promovate vinurile obţinute din soiurile cultivate.

Iar acum, alături de acestea, apare, renăscut, din seva Măcinului, Renatus!

„Concursul Internaţional, International Wine Contest Bucharest 2012, desfăşurat în perioada 7-10 iunie, a adus o nouă medalie de aur pentru Alcovin, producătorul vinurilor de Măcin şi al cupajului Renatus.

Organizată la iniţiativa O.N.V.P.V. , în parteneriat cu A.D.A.R., sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, competiţia a avut parte de un juriu de elită, format din specialişti din Europa şi SUA”.

iwcb-2012-aur-renatusÎn scurt timp firma Alcovin va lansa pe piaţă acest cupaj, format din 4 soiuri: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă Românească şi Muscat Ottonel, care va fi comercializat sub denumirea RENATUS.

Acest vin s-a bucurat de aprecierea juriului, care i-a acordat unul din cele mai mari punctaje din concurs (89.33 puncte) asigurându-i medalia de aur” – se precizează într-un comunicat al companiei.

Ajutaţi de cele patru elemente primordiale – soare, aer, sol şi apă, am reuşit să realizăm o combinaţie elegantă între patru soiuri de renume, care s-au acomodat foarte bine în zona Măcin, toate reunite sub gama Renatus.

Cupajul este uşor baricat, complex, festiv prin ţinută, preţios datorită calităţilor sale, dar şi al numărului limitat de sticle (4923 sticle), remarcându-se prin tipicitatea Sauvignon-ului, aromele fine ale Tămâioasei şi Muscatului, precum şi prin intensitatea Chardonnay-ului“.

Vinul se prezintă frumos, o culoare galben aurie, luminoasă, limpede, impresionează plăcut la contactul vizual.

Nasul său este echilibrat, ce debutează cu arome de fructe tropicale. Mango, papaya, alături de tente de muscat, pepene galben, miere de tei şi petale de trandafir.

Gustul este o îmbinare reuşită a aromelor celor patru soiuri componente, aromele de tămâioasă, tentele dulcege de miere de salcâm şi tei, notele florale complexe, urmele discrete de vanilie, intensitatea chardonnay-ului ce dă o tentă de echilibru, completate pe final cu arome de grapefruit şi agrişe bine coapte, îţi dezvăluie încă de la primul contact, complexitatea şi bogăţia aromelor ce aşteaptă să fie descoperite.

Senzatia de mineralitate a vinului este dată de conţinutul de acizi bine echilibrat, care nu sunt astringenti, în final având senzaţia de rotunjime, simţi efectiv aromele circular, placut, intens şi exact cât trebuie, susţinute de un alcool mediu (13%vol.)

Un vin premium atent lucrat, fin şi delicat, un progres al celor de la Alcovin Măcin ce merită remarcat.

Pot să vă mai asigur de ceva. Având la dispoziţie două sticle, una de început de gamă (nr.0481) şi una de final (nr. 3637), nu există niciun fel de diferenţe calitative între cele două, iar în toate sticlele (în număr de 4923 ), veţi regăsi aceşleaşi arome olfactive şi gustative care vă vor desfăta simţurile.

Vinul, răcit corespunzător (8 – 10 grade C), va fi amfitrionul oricărei mese reuşite la care se vor servi preparate din pui, brânzeturi sau fructe de mare.

Sauvignon Blanc, Chardonnay,Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, într-un echilibru perfect, renăscut, sub un nume mai mult  decât sugestiv pentru industria vinului românesc:

R E N A T U S!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi