Event

Rafinamentul Vinului Rose: Domeniile Vânju Mare – Merlot Rose sec 2011

Într-o atmosferă elegantă, plină de şarm şi bun gust (restaurant & bistro SOFA), a avut loc festivitatea de prezentare a vinului rose medaliat la “Mondial du Rose 2012″, un vin rose emblemă pentru vinurile acestei categorii de vinuri din România, produs de Domeniile Vânju Mare: Merlot Rose sec 2011 (imagini de la eveniment găsiţi aici).

Despre centrul viticol Vînju Mare – Oreviţa,  putem preciza că face parte din regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei şi este situat în judetul Mehedinţi, între paralele 44 – 45°.

Ecosistemul viticol se caracterizează printr-un climat continental temperat cu nuanţe mediteraneene, unde viţa de vie ocupă colinele din partea sudică şi platourile acestora la o altitudine cuprinsă între 280 – 325 metri.

Solurile, predominant brune si brun roşcat de padure, caracteristice Podişului Getic, îşi au reputaţia bazată pe calitatea deosebită a vinurilor aromate de Tamâioasa Românească şi Sauvignon, iar cele usoare şi calde bogate în calcar constituite din pietrişuri aluvionare sunt recunoscute pentru vestitele vinuri roşii pe care le produc.

Dacă vreţi, acest ecosistem asigură cele mai mari resurse heliotermice din cadrul podgoriilor subcarpatice care, alături de regimul echilibrat de precipitaţii creaza condiţii optime de supramaturare, cum bine ne-au precizat doamna Anca Fenici, vinificatorul Domeniilor Vânju Mare şi domnul Florin Opriş, manager general al Domeniilor Vânju Mare. Există un factor “sol – climă – soi – vremea culesului – tehnologii de cultură si oeno-tehnice” alături de vecinatatea Dunării şi a pădurilor care diferenţiază aceste vinuri si care distinge zona Vânju Mare Oreviţa ca una din zonele producatoare de vinuri de cea mai înaltă calitate.

Cu numărul cel mai mare de ore scăldate de razele soarelui de peste an (4000 faţă de o medie mulţumitoare de 2500),  este singurul climat mediteranean din România. Dacă veţi privi pe hartă, veţi constata că podgoriile Domeniilor Vânju Mare sunt mai aproape de Marea Adriatică decât de Marea Neagră.

Toate aceste „veritabile ajutoare”, completate de atenţia, dăruirea şi priceperea oamenilor ce participă la realizarea vinurilor de aici, sunt factorii responsabili pentru rafinamentul, bogăţia aromelor şi împlinirea unui vis ce a devenit realitate: Merlot Rose sec 2011.

Rose-ul este un cupaj (85% Merlot cu 15% Feteasca Neagra şi Pinot Noir), ce încântă olfactiv printr-un nas puternic, aromatic, în care merlot-ul (predominant) îşi lasă amprenta catifelată. Cu un alcool bine integrat, se prezintă cu o culoare mai deosebită decât cele clasice pentru vinurile rose (foaie de ceapa sau somon), mai închisă, diafană şi cu o tentă misterioasă.

Onctuazitatea şi rotunzimea vinului îi dau un aer cavaleresc, ce nu poate fi uitat prea uşor. Este un vin rose perfect închegat, ce vine cu un aer nou pe piaţa rose-urilor din România.

Degustarea propriu-zisă a început cu un Riesling italian sec 2010 – Domeniile Vânju Mare, ce prezintă caracteristicile rieslingurilor italiene, urmat de  Tămâioasă Românească, sec 2010, un vin cu personalitate.

Campionul a intrat în scenă triumfător, spre bucuria asistenţei care l-a primit cu aplauze.

După ce Merlot Rose sec 2011 (video) şi-a primit laurii binemeritaţi, s-a continuat cu o „bilaterală merlot” (Merlot sec 2009 şi Prince Vlad, Merlot sec 2003).

În încheiere, o Tămâioasă Românească, dulce, 2010, a încheiat această veritabilă epopeea a vinurilor produse de Domeniile Vânju Mare, un producător pentru care ambiţia, dorinţa de perfecţionare şi calitatea vinurilor sale au primit o binemeritată recunoaştere. O recunoaştere ce-l obligă! Mai ales că acum ne-am obişnuit cu asemenea rezultate.

Domeniile Vânju Mare – Merlot Rose sec, 2011 – I’m the champion! Pardon! Excuse-moi!

Je suis le champion mes amis! Evidemment!

 

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi