Dacă era privit ca o curiozitate acum câţiva ani, vinurile de tip Orange au început să-şi facă simţită prezenţa şi în România, timid la început şi în ediţii limitate.
Atent lucrat, lăsat cel puţin 3 săptămâni în contact cu pieliţa strugurilor, ţinut câteva luni în budane de lemn cu capacitate de 5000 litri, apoi ţinut la stabilizare în tancuri de inox, îmbuteliat, ţinut şi în sticle câteva luni, avem astfel pe scurt, procedura de vinificaţie a primului Orange Wine produs de Crama Budureasca.
Vinul este un asamblaj, din Sauvignon Blanc şi Fetească Regală (50% / 50%), produs in 2018, se prezintă cu o culoare galben intens, cu tente uşor portocalii (datorată unui contact prelungit al mustului cu pieliţa boabelor de strugure – de aici şi denumirea sa de Orange Wine).
Aromele sale, la primul contact cu vinul, amintesc de flori de câmp, oregano, rozmarin şi chiar ceară de albine, iar acum după mai bine de 4 ani notele de evoluţie îi învăluie şi completează frumos paleta sa aromatică
Gustativ avem un mix interesant de arome care te conduc pe un palier foarte larg, ce porneşte de la note care amintesc de citrice, gemuri, condimente, toate îmbrăcate ân taninuri moi, fine, şi care se termină într-un post-gust plin, savuros.
Interesant şi atent lucrat acest Orange Wine de la Budureasca, iar dacă ai răbdare cu el, poţi descoperii o sumedenie de arome, care alternează plăcut şi care îţi pot confirma şi reconsidera opiniile despre acest tip de vin.
Poate nu i-aş mai fi dat mari şanse de evoluţie, dar uneori vinul se încăpăţânează să ne demonstreze contrariul. Până la urmă acesta este şi farmecul său, mereu surprinzător (chiar şi pentru un vin de tip Orange)!