În seara zilei de 19 iunie a.c., într-o locaţie selectă din centrul capitalei, la Centrul de Conferinţe al Casei Oamenilor de Ştiinţă, a avut loc decernarea premiilor câştigătorilor şi medaliaţilor de la International Wine Contest Bucharest 2012 (concurs desfăşurat in perioada 7 – 10 iunie la ROMEXPO Bucureşti).
Concursul Internaţional de Vinuri Bucuresti 2012 (IWCB 2012) este organizat la iniţiativa Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Viti-Vinicole (O.N.V.P.V.), în parteneriat cu Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (A.D.A.R.), cu sprijinul S.C. A.S.E.R. Consulting & Management srl, sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (O.I.V.).
Aceasta este cea de a 9-a ediţie recunoscută în ultimii ani de O.I.V., important for interguvernamental care grupează 45 de ţări producătoare şi consumatoare de vin din lume.
Concursul este organizat în conformitate cu Normele concursurilor internaţionale de vinuri elaborate de O.I.V., iar aprecierea probelor va fi făcută de un juriu internaţional ai cărui membri sunt recunoscuţi prin experienţa şi profesionalismul lor.
IWCB 2012 este deschis tuturor categoriilor şi tipurilor de vin, aşa cum sunt definite în „Codul internaţional al practicilor oenologice”, care au fost produse în conformitate cu legislaţia ţării de origine. Sunt admise în Concurs şi alte vinuri speciale sau produse pe baza de struguri, must sau vin, precum şi distilate de origine viti-vinicolă.
Echipa care a trudit la organizarea Concursului are deja convingerea că această competiţie este recunoscută pentru profesionalism, obiectivitate şi, de ce nu, cu timpul să ajungă, alături de alte competiţii importante, în galaxia selectă a concursurilor de profil de nivel mondial.
De altfel, din cele precizate de Cătălin Păduraru, o ţintă pentru următorii trei ani este atragerea a peste 2000 de probe în Concurs.
În acest fel, IWCB poate deveni principalul instrument de calibrare şi comunicare pentru piaţa vinului din aceasta parte a globului, cu influenţe benefice majore pentru toţi producătorii de pe oricare continent şi un reper important pentru consumatori.
Evenimentele asociate, canalele media, expunerea directă către entuziaşti şi iubitori ai vinului, trofeele, diplomele şi însemnele care vor însoţi în piaţă sticlele cu vinurile premiate, constituie elemente de forţă în creşterea notorietăţii, implicit a vânzărilor şi a vinurilor de calitate certificată.
Regulamentul OIV, respectat cu sfinţenie, a asigurat competenţele şi rigoarea în aprecierea probelor înscrise.
Rezultatele IWCB vor fi argumente la achiziţie pentru milioane de cumpărători din România, Polonia, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Turcia, ţări care se află încă la distanţă de potenţialul maxim de consum.
Dacă comparăm ce anume exista pe piaţa de profil din România, nu cu mult timp în urmă (7-8 ani), din punct de vedere al concursurilor de vinuri, concursuri organizate după toate regulile şi cutumele internaţionale, unanim acceptate, astăzi chiar ne putem mândri cu Concursul Internaţional de Vinuri Bucuresti.
IWCB începe să obţină notorietate, încredere, prestanţă şi lucrul poate cel mai important, să devină un reper (chiar orientativ pentru unii) în alegerea unor vinuri ce îndeplinesc cumulativ calităţile şi exigenţele vinurilor de calitate.
În final, cel care va avea de câştigat va fi consumatorul , care va avea de unde să aleagă şi să recomande la rându-i, indiferent dacă există voci care garantează deja creşterea preţurilor pentru vinurile medaliate la IWCB 2012.
Saltul calitativ realizat de producătorii de vinuri din România (atât cei consacraţi, cât şi cramele mai mici) este remarcabil şi merită respectul unanim.
Prin muncă, pasiune şi dăruire s-a dovedit că se poate. Mai este mult de lucru, nu ne putem compara cu ţările ce au o tradiţie şi o recunoaştere a vinului la nivel mondial, dar nici nu putem trece cu vederea paşii făcuţi până în prezent şi saltul calitativ al vinurilor româneşti.
Vinuri care promit, vinuri ce prezintă multe calităţi ce aşteaptă să fie descoperite, vinuri ce ascund în ele, dincolo de festivismul absolut normal şi decent al oricărui eveniment de asemenea anvergură, acea engramă, acea tradiţie specifică locului, înscrisă de povestea oamenilor şi a terroir-ului de unde provin.
IWCB 2012 a devenit istorie, suntem deja cu gândul şi ne pregătim pentru ediţia a X-a, o ediţie aniversară ce va avea loc anul viitor, cu speranţa că vinurile româneşti îşi vor găsi un loc binemeritat în sufletul românilor!