Event

Tradiţii: Drăgaica

Sânzienele sau Drăgaica reprezintă un ritual de origine agrară, practicat în data de  24 iunie prin Muntenia, Moldova și Oltenia, în preajma solstițiului de vară. Ritualul vizează prosperitatea și protecția culturilor agricole. Această sărbătoare coincide cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sf. Ioan Botezătorul. Tradiția cere ca în această zi nimeni să nu lucreze pentru că în această zi este cap de vară, iar Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.

Drăgaica se sărbătorește printr-un un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă, ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Odată constituit, alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare. La popasuri, în special la răscruci, fetele se așează în cerc, cântând și executând un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce.

Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire. În alte părți această sărbătoare are denumirea de Sânziene, dar și mai multe semnificații.

De asemenea, Drăgaica poate desemna și floarea galbenă denumită științific Galium verum, sau sânziană, care de obicei înflorește în perioada ritualului. Dacă florile nu sunt înflorite, este semn rău, înseamnă că ceva a încurcat desfășurarea anului, sau că oamenii au supărat sânzienele (wikipedia.org).

Iar dacă astăzi sărbătorim Sânzienele, Crama Oprişor, în buna continuare a tradiţiilor româneşti, vine în întâmpinarea acestei sărbători cu un vin care poartă sugestiv denumirea de Drăgaica Roşie.

Vinul este compus din 4 soiuri roşii: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir şi Shiraz. Se prezintă ca un vin complet,rotund, echilibrat.
Este un vin armonios, cu o aromă intensă şi plăcută ce dezvoltă arome de prune uscate, coacăze, lemn uşor prăjit şi ciocolată cu lapte.

Gustul său, uşor astringent pe final, este potrivit scopului pentru care a fost creat.

Dacă ne gândim la faptul că Drăgaica este o sărbătoare religioasă,  mai ales că este vorba de o veche tradiţie întâlnită în Oltenia, marcând o solicitare a pământenilor către divinitate pentru un an cu recolte bune, vinul Drăgaica Roşie este un vin ca o ofrandă închinată sânzienelor, ajutorul acestora vizând prosperitatea şi protecţia culturilor agricole.

Rusalca Albă are astfel o „pereche roşie”, ce marchează, odată cu sărbătoarea Sânzienelor,  Naşterea Sf. Ioan Botezatorul – Mărturisit de Hristos ca mai mare decât toţi cei născuţi din femei (Matei 11, 11), Ioan, cel ce avea sa fie Înaintemergătorul şi Botezatorul Domnului, încheind lungul şir al profeţilor Vechiului Testament.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi