Event
De la Ex Libris la In Vino Veritas
Întâlnire de marcă între renumitul jurnalist literar și realizator de emisiuni de televiziune culturale din Franța, Bernard Pivot, și poetul viticultor, Mircea Dinescu, în data de 31 mai 2012, la Salonul Internațional de Carte ”BOOKFEST”, desfășurat la Centrul Expozițional ”ROMEXPO” din București, între 30 mai – 3 iunie 2012.
Dialogul dintre cei doi literați s-a axat pe caracteristicile tradițiilor românești și franceze legate de producerea și consumul vinurilor, pornit de la degustarea câtorva soiuri prezentate de vinificatorul Denis Thomas, fondator al Societății Domeniile Viticole Franco – Române în țara noastră.
Prestigiosul jurnalist francez și poetul român au apreciat calitatea vinurilor degustate, precum și inițiativa vinificatorului francez de a produce în România atât soiuri franceze (Chardonnay, Pinot Noir, Merlot), cât și românești (Fetească Albă, Fetească Neagră, Tămâioasă).
Viticultura biologică și biolunară
Societatea Domeniile Viticole Franco-Române a fost înființată din dorința lui Denis Thomas, proprietar și vinificator în Bourgogne, de a crea o plantație ecologică într-o regiune unde din soiul Pinot Noir se pot obține vinuri de nivel calitativ ridicat. După un studiu atent, alegerea sa a fost materializată în podgoria Dealu Mare din România, unde climatul continental este apropiat de cel din Burgogne și soiul consacrat pentru Pinot Noir.
Pe întreaga suprafață a domeniului este practicată cultura biolunară, concept cultural ce asociază regulile agriculturii ecologice cu influența fazelor lunii, a mișcării sale de revoluție siderale și sinodice. Scopul acestui tip de cultură este, potrivit producătorului, de a favoriza respectul pentru mediu și de a permite dezvoltarea biodiversității vegetale, animale și microbiene, utilizând forțele naturale. Gama de vinuri ecologice este compusă din Pinot Noir, Chardonnay – ambele purtând denumirea de ”Crai Nou”-, Fetească Neagră, Merlot și Riesling.