Evenimente

Ziua Porților Deschise la Crama Rotenberg

După ce vremea se arăta neîngăduitoare, iar numai cu o zi înainte bateriile antigrindină din Dealu Mare au dispersat norii amenințători ce s-au adunat pe deasupra viilor, iată că duminică, pe 15 septembrie, totul s-a schimbat și soarele s-a arătat iarăși prietenos. Ca și gazdele noastre de la Crama Rotenberg, ce au primit cu inima deschisă pe toți cei care le-au călcat pragul.

Lume multă sosită ieri la Mihail Rotenberg, cel ce iubește vinul Merlot. Și așa cum mi-a precizat cu ceva ani în urmă, va continua să creeze vinuri atâta timp cât nu se plictisește. Pot să vă garantez că încă nu s-a plictisit! Dovadă au fost cele câteva vinuri prezente la degustare, vinuri corpolente, bine structurate, expresive, cu acea notă specifică care ne-a obișnuit și atras la ele: originalitatea și pasiunea pentru un vin bun.

Vinurile se prezintă bine, fie că vorbim despre cele din gama entry-level (Rapsod) sau dacă mergem mai departe spre Menestrel sau Emeritus. Folosind drojdii selecționate, provenite din mai multe regiuni (Franța, Africa de Sud), cupajând apoi vinul ce a rezultat în urma fermentării cu aceste drojdii, baricându-l (apropo de baricuri, aici e vorba despre butoaie create de dogarul propriu, din stejar românesc, cu doaga mai groasă, pentru a putea fi demontate, curățate, arse din nou și refolosite după 3 ani, cel puțin încă 2), învechindu-l la sticlă, se obține ceea ce a reușit să ne încânte de câțiva ani încoace: un vin roșu, extractiv, viguros, atrăgător.

DSCN3768Nu voi intra acum în notele de degustare, am mai scris și voi mai scrie despre merlot-urile produse la Cramele Rotenberg. Totul a fost o reîntâlnire cu prieteni vechi, pasionați de vin, bloggeri, oameni care au venit cu inima deschisă să petreacă o duminică plăcută de toamnă, într-o atmosferă autentitică de zi a recoltei. Și asta pentru că între timp angajații cramei erau vizavi, pe plaiurile Steluș sau Jugaruș, unde strugurii nu așteptau decât să fie culeși și să ajungă la cramă pentru a intra la procesare. Da, doar avem recolta de Merlot 2013!

S-au vizitat și viile, cu atelaje specifice locului (căruțe trase de cai), dar pentru a nu chinui prea mult bieții căluți am preferat să rămân la un pahar de must proaspăt! Și să admir uneltele și diversele acareturi (săpăligi, pluguri, coșuri, mături, ghiozdane sau topoare) transformate în veritabile opere de artă, acestea fiind scoase din uz și date pe mâna artistului Alexandru Poteca, ce le-a transformat în veritabile obiecte de arta. Și ce a mai mers mustul! Câteva imagini de la eveniment puteți găsi aici.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Salinas Valley Dental Care Dentist

  iunie 14, 2019 la 3:51 AM

  548495 884189There several interesting points over time here but I dont know if I see them all center to heart. There exists some validity but Let me take hold opinion until I look into it further. Really good post , thanks and now we want more! Included with FeedBurner at the same time 41158

 2. 638693 99516i would have to make more christmas cards becuase next month is december already- 648490

 3. 174476 854998Hello there! Nice post! Please inform us when all could see a follow up! 73178

 4. visit this website

  iulie 3, 2019 la 7:36 PM

  254953 529116Exceptional read, I just passed this onto a colleague who was doing a bit research on that. And he truly bought me lunch as I discovered it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! 449631

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi