Evenimente

Vinul Centenarului 1918 și o vizită la prietenii de la Domeniul Ciumbrud

De la ultima vizită la Domeniul Ciumbrud (cu doi ani în urmă), aici lucrurile s-au schimbat mult în bine și aș enumera: retehnologizarea cramei cu tancuri noi de inox, prese noi, dublarea capacității de stocare, replantări, achiziționarea unor noi suprafețe cu vie. Rezultatul? Obținerea unor vinuri mai expresive, mai atent lucrate, în concordanță cu istoria și tradiția vinului de Ciumbrud.

Degustarea din tancuri a vinurilor obținute din recolta 2018 a fost o surpriză plăcută, am remarcat Feteasca Albă, Sauvignon-ul Blanc, Pinot Gris, rose-ul din Pinot Noir și Traminer-ul, poate cel care exprimă cel mai bine terroir-ul Ciumbrudului.

Apropo, poate mulți dintre dumneavoastră nu ați aflat, dar crama a avut parte de un rebranding recent, din fostul Domeniul Boieru s-a transformat în Domeniul Ciumbrud, un lucru de bun augur pentru că în acest fel și zona Ciumbrudului, ce are o tradiție viti-vinicolă de câteva sute de ani, va fi mult mai bine poziționată pe harta vinurilor din România și va atrage atenția mult mai ușor.

În urma degustării vinurilor din portofoliului celor de la Domeniul Ciumbrud, nu pot să nu remarc o schimbare a stilului de vinificație, care acum aduce mai mult spre zona de lume veche și unde Sauvignon-ul Blanc și Rhein Riesling-ul se prezintă interesant, iar Vinul Centenarului 1918 (un asamblaj de Sauvignon Blanc și Traminer) a fost vedeta acelei seri (Vinul Centenarului 1918 a fost distins recent, la concursul IWCB 2018, cu o binemeritată medalie de aur!).

M-a mai surprins foarte plăcut o Fetească Neagră din 2013 (gama Nobilis), maturată în baricuri și învechită la sticle (din păcate nu mai sunt foarte multe, cel mult câteva sute de sticle) care confirmă potențialul acestui soi și care se simte excelent în zona Ciumbrudului, fiind un pariu câștigat pentru cei care au intuit acest lucru.

Roza de Ciumbrud este un alt vin interesant, de desert (un demidulce obținut din Fetească Neagră și Pinot Noir), care vine cu o tușă aromatică interesantă, în care regăsim și nuanțe subtile de petale de trandafir (să nu omitem faptul că zona este renumită pentru culturile de trandafiri).

Se dorește în viitorul apropiat și extinderea actualelor facilități de cazare, construcția unei piscine, a unui teren de tenis, fapt ce va înscrie Domeniul Ciumbrud pe harta destinațiilor oenoturistice importante din România.

Dacă mai amintim că autostrada Sibiu-Turda-Cluj trece la un kilometru de pensiune (unde se află și un important nod rutier) nu putem decât să ne imaginăm afluența de turiști care vor poposi aici cu drag. Din discuțiile cu gazdele noastre, Florin Dănoaie – oenologul cramei și Bogdan Moga – directorul național de vânzări, intuind potențialul de dezvoltare, s-a realizat și un traseu interesant pentru amatorii de ciclism, prin vie și pădurile care înconjoară crama, și care se termină lângă un lac unde se poate practica pescuitul.

Așadar, va exista o ofertă completă și diversificată pentru toți cei care vor trece pragul și vor poposi în zonă. Și să nu omitem că la doar 3 km de cramă, se află Castelul din Sâncrai, o veritabilă bijuterie arhitectonică (renovată integral) care se prezintă acum în toată splendoarea sa, exact ca în urmă cu 200 de ani când a fost construit.

Aici, cei de Domeniul Ciumbrud organizează degustări de vinuri, într-un cadru idilic, de poveste, turiștii simțindu-se răsfățați (poate ca la un castel de pe valea Loirei), cu râul Mureș care curge domol și liniștit, ca o binecuvântare pentru privitor.

Excursia noastră, legată de Vinul Centenarului 1918, a vizat și cetatea Alba Carolina, unde ne-a surpins plăcut Crama Preciosa, un loc fabulos pentru degustare de vinuri și evenimente private (realizat în urma reabilitării galeriilor și fostei crame a cetații, cu o investiție considerabilă) pe care vi-l recomand. Neapărat să-i treceți pragul dacă vă aflați în zonă!

Așadar, cu inițiativă, cu intuirea potențialului și valorificarea resurselor conferite de zona, Domeniul Ciumbrud se anunță un jucător important, cel puțin în zona centrală a Transilvaniei, având în vedere că arealul total al viilor sale a depășit mai bine de 200 ha.

Totodată, nu trebuie să omiteți (dacă vă aflați în zonă) să vizitați în Sîntimbru celebra brutărie, unde se coace domol pe vatră o pâine excentă.

Pâine de Sîntimbru și vin de Ciumbrud, peisaje superbe, oameni faini, ce poți să-ți dorești mai mult? Pentru că mă gândesc uneori la lucrurile simple din viața noastră, care conferă liniște și pace sufletului. Cumva depinde numai de noi să le descoperim și mai ales să ne bucurăm de ele.

22 Comentarii

22 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi