Evenimente

Noutăți la GoodWine, Ediția de Primăvară

Anul acesta, din păcate, nu am avut dedicată decât o singură zi acestui eveniment (Târgul Internaţional de Vinuri GoodWine), ce s-a desfăşurat în perioada 29 – 31 martie a.c. în Bucureşti la Romexpo. Din ce am observat, în scurtul meu periplu (atotcuprinzător) de numai o zi, lucrurile par deja să se fi aşezat, atât expozanţii cât şi vizitatorii obişnuindu-se deja cu noua locaţie, iar vinurile se pare că au stârnit un interes crescut, fiind pe gustul publicului prezent. Am remarcat şi câteva lansări în premieră, spre exemplu un rose, produs de Alcovin Măcin, cu o denumire atrăgătoare, Tres Rose, tot aici un cupaj din gama Renatus, ce încă pare tânăr ca să se exprime corespunzător, dar care a fost expus spre degustare, urmând ca în toamnă, după baricare, să arate ce poate cu adevărat. Fiindcă tot am început cu rose-urile, inclusive Domeniile Ostrov au prezentat un rose atrăgător, ce arată bine, este mai aşezat, mai fin şi mult mai elegant.

Prietenii de la Liliac au venit cu o gamă nouă, intitulată sugestiv Crepuscul, cu două vinuri, un Gewürztraminer şi un cupaj din Sauvignon Blanc cu Fetească Regală, vinuri poziţionate cumva la începutul gamelor de vinuri deja consacrate ale producătorului din Baţoş. Şi tânărul liliac, adică Young Liliac, este interesant, cu accente vioaie, tinereşti, fiind creat special pentru segmentul de consumatori tineri. Budureasca a lansat un vin dulce, din soiul Cabernet Sauvignon, interesant şi probabil pe gustul domnişoarelor. Ce este de remarcat, s-au restilizat etichetele gamei pentru Horeca, într-un design mai rafinat şi atrăgător. În rest aceleaşi vinuri bune, cu preţuri corecte.g2

O surpriza a venit din partea Cramei Panciu, ce a lansat un Cabernet Sauvignon vinificat în alb, un vin reuşit, ca şi spumantul care se va poziţiona bine în retail. La standul Heinrig Distribution, am făcut cunoştinţă cu un Shiraz australian de la Peter Lehman, produs în 2008, un vin ce-ţi lasă amintiri plăcute. Nu intru în detalii, dar vă rog să-l încercaţi. Crama Oprişor a prezentat două vinuri de autor, create de oenologul cramei, Veronica Gheorghiu, intitulate Detaliu. Să precizăm că este vorba de două vinuri dulci, provenite din Pinot Noir şi Chardonnay. Două detalii în premieră! Crama Arzuaga a prezentat vinuri interesante, provenite din regiunea Ribeira del Duero, Spania, preponderent din Tinto Fino si (Tempranillo), vinuri excelente, ce nu pot fi comentate în două-trei vorbe, vinuri de meditaţie, ce merită o analiză mai atentă.

Vinarte a venit cu artileria grea, prinţii fiind bine primiţi de către publicul vizitator, cât şi gamele de HoReCa, lansate anul trecut prin toamnă. SERVE a prezentat rose-ul 2012, care se prezintă mult mai bine decât 2011, alături de un Riesling de Rin, producţie 2012, poziţionat în gama Vinul Cavalerului, ce se vrea a fi un vin uşor, de vară, fără prea mari pretenţii dar cu un preţ corect. La Jidvei am încercat Nec Plus Ultra 2012, Sauvignon Blanc, ce se prezintă bine, cu o tipicitate de Târnave, aromele de soc, miere de salcâm şi citrice fiind irezistibile şi un Chardonnay ce încă mai trebuie lucrat. Poate dacă Mark Dworkin s-ar fi aplecat mai mult asupra lui ar fi fost mai aranjat. Una peste alta, e un pas în plus ce se vrea regăsit în calitatea vinurilor produse aici.

g3La Ştirbey, Via Sandu şi Avincis acelaşi portofoliu de vinuri, atent lucrate de către cei trei pasionaţi vinificatori (Cornel Sandu, Oliver Bauer și Ghislain Moritz), vinuri care nu au nevoie decât de un pic mai multă promovare. De lăudat iniţiativa producătorilor din Drăgăşani, ce ar trebui să fie un bun exemplu pentru asociere şi promovare a produselor. Se încearcă şi în alte zone, dar nu suficient. La standul Ecce Vinum, în premieră la un târg de vinuri, mare aglomeraţie şi agitaţie, vinurile prezentate fiind vândute rapid şi eficient, fapt îmbucurăror pentru promovarea unor vinuri de calitate acest lucru fiind un semnal pozitiv că publicul începe să achiziţioneze ceea ce a descoperit la târg şi şi-a dorit să ducă şi acasă. Şi International Wine Contest Bucharest 2013 a avut stand, un stand cochet unde s-au prezentat reperele importante ale concursului de vinuri ce se va desfășura în luna mai (poate unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România), aici fiind în premieră prezentate câteva picturi deosebite, artistul folosind, în locul culorilor clasice,  vinurile roşi, bineînțeles în nuanţe diferite. Artă şi vin, vin şi artă!

La Cotnari s-a lansat Vinul Lupilor, un rebranding pentru unul dintre vinurile clasice ale Cotnariului, cu imaginea stilizată a celor doi solişti de muzică populară, Cornelia şi Lupu Rednic, ce promovează vinurile Cotnari. Pe la Alira se întâmplă lucruri interesante, spre exemplu un cupaj roşu Tribun 2011, încă tânăr, dar care are potenţial de evoluţie şi va demonstra ce poate în următorii ani. La Casa de Vinuri Cotnari, am putea spune că a fost prezentată, în premieră, piesa de rezistenţă a a acestui târg de vinuri, Busuioaca de Bohotin 2012 vinificată în sec, din gama Colocviu. Un vin despre care şi cei mai cârcotaşi dintre cârcotaşi nu prea au de ce să-i găsească nod în papură. Aromele sale, într-un mix exploziv, te încântă de la primul contact. O dată cu târgul, a fost lansat şi site-ul Casei de Vinuri Cotnari, unde iată că avem acces la toate informaţiile despre vinuri, fişe tehnice, prezentarea cramei şi repere interesante ale tinerei crame.g1

Dintre marii absenţi am putea remarca Murfatlarul (ce s-a consacrat deja prin acest mod ciudat a spune prezent la evenimentele de profil din ultimii ani), Cramele Recaş, Domeniile Sâmbureşti şi Crama Basilescu. GoodWine – martie 2013 a fost un eveniment reuşit, lume multă, interesată de vinuri dar mai ales de ceea ce înseamnă un vin bun. Deja se observă o familiarizare a publicului cu producătorii prezenţi ediţie de ediţie, cu vinurile promovate şi comercializate de aceştia, există mulţi vizitatori ce au descoperit pasiunea pentru un vin bun, pentru calitate.

O continuitate din partea unor producători, ce confirmă trendul uşor ascendent al vinurilor româneşti. Ce e drept mai este mult de lucru, inclusiv la promovarea unor vinuri sau cel mai mult la culturalizarea publicului cu ceea ce înseamnă valenţele unui vin bun, inclusiv la poziționarea corectă a vinurilor cu prețurile lor reale de comercializare. Este posibil să fi omis vreun producător, îmi fac mea culpa, vom reveni cu detalii despre fiecare dintre cei care au dorit să-şi prezinte şi promoveze vinurile la această ediţie de primăvară a GoodWine.

5 Comentarii

5 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi