Evenimente

IWCB 2013 un Regal al Vinurilor

În perioada ce a cuprins patru zile, 23 – 26 mai 2013, în București, la Biblioteca Națională a României, s-a desfășurat Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB), ediția cu numărul 10. O ediție care a fost în sine o reușită, vinurile prezente în concurs provenind de pe tot mapamondul, mai exact din 18 țări cu tradiție viniviticolă.

Membrii juriului, format din degustători cu experiență, aici amintindu-l pe John U. Salvi, Master of Wine, cel care are o carieră de zeci de ani în spate și care s-a arătat plăcut impresionat de calitatea vinurilor înscrise în concurs, au avut o misune grea.

Dar totul a fost pregătit și aranjat în cele mai mici detalii. Ritmul alert, probele numeroase, dar și programul perfect sincronizat, asigurat de către organizatori pentru membrii juriului internațional, au făcut ca Bucureștiul să se transforme în capitala Vinului European pentru câteva zile. iwcb art 0

În prima zi, după terminarea jurizării, a fost organizătă o vizită și degustare la cramele din zona Dealu Mare (Budureasca și Lacerta). În cea de-a doua zi oaspeților le-au fost prezentate cramele Davino și SERVE, vinurile aflate spre degustare încântând efectiv asistența.

Iar sâmbătă, în după-amiaza celei de-a treia zi, după încheierea jurizării, a fost organizată o vizită în București cu autobuzul supraetajat, vizită ce te face să te simți turist în propriul oraș (asta daca ne gândim la bucureșteni). Iar pentru ca seara să se mențină în aceeași notă pitorească, o vizită în Centru Vechi și o cină festivă au încheiat o zi cel puțin la fel de impresionantă pentru oaspeții din străinătate.

Să încercăm să cuantificăm importanța și tot ceea ce presupune un concurs de vinuri de asemenea anvergură. O vizibilitate internațională a concursului și o popularizare a țării noastre care își afirmă rolul de producător viticol important, ce s-a înscris pe un trend ascendent, lucru recunoscut inclusiv de către cei prezenți în juriu internațional (iar faptul că există, conform celor comunicate de către organizatori, parteneriate cu publicații importante la nivel internațional precum Global Wine&Spirits sau Cru Magazine, nu poate fi decât un lucru benefic pentru popularizarea și atenția acordată IWCB 2013 și României).iwcb art

Locația excelent aleasă, ce a asigurat un impact deosebit atât media cât și prin asocierea cu un simbol al renașterii culturale, respectiv Biblioteca Națională a României, unde spațiile generoase au permis o bună etalare a tot ceea ce au însemnat evenimentele conexe concursului de vinuri, de la conferința de presă la o expoziție de vin (laviu), asigurată de artistul plastic Ion Nedelcu, transparența jurizării – pe ecranele din holul bibliotecii fiind transmise în direct și permanent imagini din zona de deșfășurare a concursului și a jurizării vinurilor înscrise în concurs.

O altă expoziție interesantă a fost cea a artistului britanic Conrad Engelhardt, cel care realizează operele sale de artă din dopurile de plută de la sticlele de vin (http://www.corkbycork.com/) focalizând atenția celor prezenți. Pe parcursul celor 4 zile s-au derulat multe evenimente asociate vinului, inclusiv o expoziție de ceramica modernă, semnată Bianca Boieroiu.

Nu în ultimul rând, experiența de a juriza într-un concurs internațional de vinuri reprezintă o plus valoare pe care o dobândești (asta mai ales dacă îți dorești cu adevărat să înveți și să te perfecționezi), o calibrare senzorială dar și un lucru absolut deosebit. Faptul că au fost în medie 48 de vinuri pe zi într-un panel, de la vinuri albe seci, spumante, șampanii, roșii, vinuri fortifiate și distilate, articol iwcbce au acoperit întreaga plajă, de la vinuri tinere până la vinuri de colecție, poate fi o experiență peste care nu poți trece repede și prea ușor.

Gândurile sunt încă tot spre vinurile din concurs, emoțiile și bucuria de a descoperii vinurile bune fiind cu adevărat copleșitoare. Pe data de 02 iunie vor fi afișate rezultatele finale, care, cu certitudine, vor confirma ce vinuri își merită premiile și medaliile la IWCB 2013. Mulțumim pe această cale organizatorilor și tuturor celor care s-au implicat efectiv pentru ca International Wine Contest Bucharest 2013 să fie o reușită! Suntem deja cu gândul la la cea de-a XI-a ediție – IWCB 2014!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi