Evenimente

Gurbanul Viilor cu Bundărete la Domeniile Ostrov

Dacă vorbim de Gurban (denumirea provine din turcescul „kurban”, care înseamnă tăiere), obicei străvechi ce se desfășoară în vie în ziua morții Anului Vechi și renașterii Anului Nou Viticol, când se stropesc viile cu vin „vechi”, nu trebuie să uităm cum fiecare proprietar merge în dimineața zilei de 1 februarie în vie, taie câteva corzi, se încinge peste piept cu ele și își face coroniță și cingătoare.

Apoi dezgroapă sticla de vin îngropată de toamna și merge la petrecerea comună, în jurul focului. Acolo în vie, pe o înălțime, firește, bea, mănâncă, petrece în jurul flăcărilor, sare peste foc, stropește cu vin jăraticul încins.DO1
De-ntâi februarie, te așteptăm la Ostrov, de Gurban, aici știut de Trif Nebunul, să-ntindem o masă cu bucate populare pentru farfuriile din colțul aceasta fascinant al Dobrogei. Te invităm să degustăm vinurile nobile și premiate de la Domeniile Ostrov!

Anul Nou Viticol îl vom sărbători împreună la Domeniile Ostrov după ritualurile cu semnificații străvechi ale podgorenilor: slujba de Sfântul Mucenic Trifan, dezgroparea sticlelor de vin de astă-toamnă, mersul în vie și sfințirea viilor, stropirea butucilor, târcolitul viilor cu bundarete – aliment-simbol a prosperității și purtător de forțe magice și înnoitoare.

Gurban 01

Haideți la masa dobrogeană la Domeniile Ostrov pregătită de Fata Care Gateste Cu Flori! E loc și vin pentru toată lumea!”
RSVP: 0721.984.782
Costul unei participări care include masa de Gurban la Ostrov și degustarea de vin, apa, cafea, ceai este de 50 lei/persoana. Invitat special: solista de muzică populara Mariana Birică.

Pentru cei ce doresc sa înnopteze la Domeniile Ostrov: preț apartament/noapte 120 de lei. Preț mic dejun: 10 lei/persoană. Prânz de duminică la Taverna Ostrov: 25 de lei/persoana.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi