Evenimente

Gala Premiilor IWCB 2013

În seara zilei de 04 iunie a.c., la Biblioteca Națională a României din București, a avut loc decernarea premiilor International Wine Contest Bucharest 2013 (concurs desfăşurat in perioada 23 – 26 mai 2013). Concursul Internaţional de Vinuri Bucuresti 2013 (IWCB 2013) a fost organizat la iniţiativa Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Viti-Vinicole (O.N.V.P.V.), în parteneriat cu Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (A.D.A.R.), cu sprijinul S.C. A.S.E.R. Consulting & Management s.r.l., sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (O.I.V.).

Aceasta a fost cea de a X-a ediţie recunoscută în ultimii ani de către O.I.V., important for interguvernamental care grupează 45 de ţări producătoare şi consumatoare de vin din lume. Concursul este organizat în conformitate cu Normele concursurilor internaţionale de vinuri elaborate de O.I.V., iar aprecierea probelor a fost făcută de un juriu internaţional ai cărui membri sunt recunoscuţi prin experienţa şi profesionalismul lor.

IWCB 2013 a fost deschis tuturor categoriilor şi tipurilor de vin, aşa cum sunt definite în “Codul internaţional al practicilor oenologice” și care au fost produse în conformitate cu legislaţia ţării de origine, fiind admise în concurs şi alte vinuri speciale sau produse pe baza de struguri, must sau vin, precum şi distilate de origine viti-vinicolă. Echipa care a trudit la organizarea Concursului are deja convingerea că această competiţie s-a făcut recunoscută pentru profesionalism, obiectivitate, iar cu timpul va ajunge, alături de alte competiţii importante, în galaxia selectă a concursurilor de profil de nivel mondial.iwcb001

De altfel, din cele precizate de Cătălin Păduraru, “o ţintă pentru următorii ani este atragerea a peste 1500-2000 de probe în Concurs. În acest fel IWCB poate deveni principalul instrument de calibrare şi comunicare pentru piaţa vinului din aceasta parte a globului, cu influenţe benefice majore pentru toţi producătorii de pe oricare continent şi un reper important pentru consumatori. Evenimentele asociate, canalele media, expunerea directă către entuziaşti şi iubitori ai vinului, trofeele, diplomele şi însemnele care vor însoţi în piaţă sticlele cu vinurile premiate, constituie elemente de forţă în creşterea notorietăţii, implicit a vânzărilor şi a vinurilor de calitate certificată. Regulamentul OIV, respectat cu sfinţenie, a asigurat competenţele şi rigoarea în aprecierea probelor înscrise. Dacă comparăm ce anume exista pe piaţa de profil din România, nu cu mult timp în urmă, din punct de vedere al concursurilor de vinuri, concursuri organizate după toate regulile şi cutumele internaţionale, unanim acceptate, astăzi chiar ne putem mândri cu Concursul Internaţional de Vinuri Bucuresti.

IWCB a obţinut deja notorietate, prestanţă şi lucrul poate cel mai important, a devenit un reper (chiar orientativ pentru unii) în alegerea unor vinuri ce îndeplinesc cumulativ calităţile şi exigenţele vinurilor de calitate. În final cel care va avea de câştigat va fi consumatorul, care va avea de unde să aleagă şi să recomande la rându-i, indiferent dacă există voci care garantează deja creşterea preţurilor pentru vinurile medaliate la IWCB 2013. Saltul calitativ realizat de producătorii de vinuri din România (atât cei consacraţi, cât şi cramele mai mici) este remarcabil şi merită respectat.

Prin muncă, pasiune şi dăruire s-a dovedit că se poate. iwcb002Cel mai ușor este să stai pe margine și să critici, să nu te implici și să găsești imperfecțiuni, care sunt inerente la un eveniment de asemenea dimensiune. Mai este de lucru, încă nu ne putem compara cu ţările ce au o tradiţie şi o recunoaştere a vinului la nivel mondial, dar nici nu putem trece cu vederea paşii făcuţi până în prezent.

Sunt vinuri care promit, vinuri ce se prezintă cu un salt calitativ constant, vinuri ce aşteaptă să fie descoperite și ce ascund în ele, dincolo de festivismul absolut normal şi decent al oricărui eveniment de gală, acea engramă, acea tradiţie specifică locului, înscrisă de povestea oamenilor care au trudit pentru ele.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi