Evenimente
Campionul Podgoriei Cotnari
Prima ediţie a unui nou eveniment organizat de compania Cotnari – „Campionul Podgoriei Cotnari” – va avea loc sâmbătă, 9 februarie 2013. Manifestarea se va desfăşura anual, în cea de-a două sâmbătă din luna februarie, în cadrul fiecărei ediţii urmând să fie ales un vin care să fie campionul anului de recoltă anterior. În cadrul primei ediţii a evenimentului, va fi ales „campionul” dintr-un număr de peste 50 de vinuri produse în 2012. Juriul va fi alcătuit din specialişti în domeniu, respectiv degustători autorizaţi şi reprezentaţi ai presei de vinuri, potrivit unui comunicat de presă remis de companie. Reprezentanţii producătorului de vinuri de la Cotnari au hotărât ca, sâmbătă, să fie alese, dintr-un număr de peste 50 de vinuri, 10 vinuri finaliste care să reprezinte compania în marile Concursuri Internaţionale din acest an. Un eveniment important, ce va asigura continuitatea şi succesul de marcă al producătorului moldav şi asupra căruia vom povesti mai multe săptămâna viitoare.
Iar faptul că producătorul de vinuri Cotnari este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa vinului din România nu mai reprezintă nicio noutate, acesta fiind specializat în producerea vinurilor albe autohtone.
Şi dacă tot am amintit de un campion, să vorbim atunci despre un campion – Grasă de Cotnari 2000. Ce-i drept unul mai vechi, dar reprezentativ pentru Cotnari, despre care am semnala că se prezintă încă frumos, cu o culoare verzuie când este tânăr, iar acum spre galben auriu după învechire, asemănătoare culorii de toamnă a frunzelor de viţă de vie.
Gustul său dulceag este şarmant, notele de fructe confiate, portocală, stafide, nucă şi migdale se împletesc elegant cu aromele specifice generate de atacul putregaiului nobil asupra strugurilor, vinul fiind susţinut încă de o aciditate surprinzătoare pentru vechimea sa. Un alcool mediu de 12%, echilibrat şi discret. Pe final notele dulcege se îngemănează perfect cu senzaţii uşor contimentate. Vinul Grasă de Cotnari 2000 rămâne un vin unicat între vinurile dulci româneşti, iar în asociere cu preparate de desert, fructe sau după terminarea mesei, va impresiona plăcut.