Evenimente

Campionul Podgoriei Cotnari

Prima ediţie a unui nou eveniment organizat de compania Cotnari – „Campionul Podgoriei Cotnari” – va avea loc sâmbătă, 9 februarie 2013. Manifestarea se va desfăşura anual, în cea de-a două sâmbătă din luna februarie, în cadrul fiecărei ediţii urmând să fie ales un vin care să fie campionul anului de recoltă anterior. În cadrul primei ediţii a evenimentului, va fi ales „campionul” dintr-un număr de peste 50 de vinuri produse în 2012. Juriul va fi alcătuit din specialişti în domeniu, respectiv degustători autorizaţi şi reprezentaţi ai presei de vinuri, potrivit unui comunicat de presă remis de companie. Reprezentanţii producătorului de vinuri de la Cotnari au hotărât ca, sâmbătă, să fie alese, dintr-un număr de peste 50 de vinuri, 10 vinuri finaliste care să reprezinte compania în marile Concursuri Internaţionale din acest an. Un eveniment important, ce va asigura continuitatea şi succesul de marcă al producătorului moldav şi asupra căruia vom povesti mai multe săptămâna viitoare.

Iar faptul că producătorul de vinuri Cotnari este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa vinului din România nu mai reprezintă nicio noutate, acesta fiind specializat în producerea vinurilor albe autohtone. Grasa featPodgoria companiei cuprinde numai soiuri româneşti: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Francuşă şi Tămâioasă Românească. Luând exemplu recolta anului 2000, când s-a dovedit a fi un an de excepţie pentru viile din zona Cotnariului, aceast lucru a reprezentat un motiv în plus pentru a fi lansat vinul Grasă de Cotnari 2000, într-o ediţie limitată, de lux am putea spune. În anii de excepţie Grasa devine o veritabilă bijuterie, iar originalitatea şi secretul acestui vin constau în recoltatul târziu al strugurilor, atunci când, datorită putregaiului nobil, concentraţia de zaharuri din boabe devine optimă iar vinul va avea caracteristici deosebite.

Şi dacă tot am amintit de un campion, să vorbim atunci despre un campion – Grasă de Cotnari 2000. Ce-i drept unul mai vechi, dar reprezentativ pentru Cotnari, despre care am semnala că se prezintă încă frumos, cu o culoare verzuie când este tânăr, iar acum spre galben auriu după învechire, asemănătoare culorii de toamnă a frunzelor de viţă de vie.Grasa 01 Nasul său debutează surprinzător de bine, mai ales dacă sticla va sta deschisă câteva minute, cu un buchet ce emană senzaţii puternice, asemănătoare florilor de salcâm, notelor de citrice, completate de nucă şi migdale.

Gustul său dulceag este şarmant, notele de fructe confiate, portocală, stafide, nucă şi migdale se împletesc elegant cu aromele specifice generate de atacul putregaiului nobil asupra strugurilor, vinul fiind susţinut încă de o aciditate surprinzătoare pentru vechimea sa. Un alcool mediu de 12%, echilibrat şi discret. Pe final notele dulcege se îngemănează perfect cu senzaţii uşor contimentate. Vinul Grasă de Cotnari 2000 rămâne un vin unicat între vinurile dulci româneşti, iar în asociere cu preparate de desert, fructe sau după terminarea mesei, va impresiona plăcut.

2 Comentarii

2 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi