Degustari

Vinurile Toamnei de la Cramele Halewood

Cramele Halewood au lansat recent, în cadrul unui eveniment desfășurat la hotelul Radisson Blu din București, o serie de vinuri în ediție limitată, cu nume inspirate din mitologie. Deja ne-am obișnuit cu gama Hyperion (Feteasca Neagră și Cabernetul Sauvignon), Kronos (Pinot Noir), Rhea (Viogner), Theya (Chardonnay) dar acum au fost dezvăluite și prezentate audienței vinuri noi, unice ca și titanii și zeii lumii antice.

Domnul Dan Muntean, Director General Grup Halewood România, a prezentat vinurile, alături de oenologul cramei, doamna Lorena Deaconu. Am reținut faptul că vinurile sunt în gama premium, vinuri cu personalitate și individualitate distinctă, ce stăpânesc elegant setea de culoare și arome, fiind vinuri gândite, special create pentru gama de top a producătorului.

Neptunus Shiraz 2011, un vin roșu sec, vinificat în stil new world, obținut din strugurii plantați în viile deținute în zona Murfatlarului, cu o culoare rubiniu închis, arome intense de condimente și fructe negre de pădure, completat de nuanțe fine de vanilie și eucalipt. Mătăsos, complex, elegant, cu o extractivitate a aromelor fructului foarte intensă, produs în ediție limitată de 9700 de sticle.h1

Hyperion Chairman’s Reserve Cabernet Sauvignon 2008, un bordolez autentic ca stil de vinificație, obținut din strugurii de pe plaiurile din Dealu Mare, viile Adrian. Un vin roșu sec, complex, în care aromele fructelor negre de pădure se întrepătrund armonios cu notele fine și elegante date de lemnul de stejar.

Gustativ, aromele de prună, mure, piper, cafea, scorțișoară crează un veritabil spectacol, susținut de structura sa robustă, fermă, dar echilibrată bine cu aciditatea și taninurile.  Un final lung, plăcut, rotund. A beneficiat de o maturare în baricuri noi de stejar franțuzesc o perioadă de 36 de luni, fiind ulterior învechit la sticlă unde s-a desăvârșit timp de 15 luni. Produs într-o ediție de 4450 sticle.

Hyperion Adrian Vineyard Fetească Neagră 2010, vin roșu sec, provenit din strugurii cultivați în viile Adrian. O Fetească Neagră cu o culoare intensă și arome plăcute de afine, mure, prune coapte, catifelată și elegantă, pigmentată cu o tușă de vanilie și condimente. Taninurile sale fine se armonizează plăcut cu textura amplă a vinului ce îi conferă delicatețe și un postgust lung. Baricat 9 luni și alte 22 de luni ținut la învechit în sticlă. Produs într-o ediție de 8000 de sticle.

În afară de cele trei vinuri au mai fost prezente și Rhea Viognier 2011, Theia Chardonnay 2012 și un vin licoros obținut din Pinot Noir. Rhea Viognier 2011 este un vin alb, sec, obținut din prima plantație de struguri Viognier din România de pe Domeniile Halewood, h2viile Scurta (vii atestate documentar încă din secolul al XVI-lea, situate pe pantele însorite ale Podgoriei Dealu Mare). Produs într-o ediție limitată de 6300 sticle.

Vinul dezvăluie arome plăcute de piersici, mango, flori de portocal, îmbogățit fiind de o cantitate mică de Viognier baricat, fapt ce-i conferă note discrete tipice lemnului de stejar. Cu o structură robustă, echilibrată, o aciditate vioaie și arome fine de fructe coapte, are un postgust impresionant, lung, catifelat.

Theia Chardonnay 2012, un vin alb sec, produs din struguri recoltați din viile situate în podgoria Târnavelor, vinificat în stil new world, onctuos, cu o culoare galben pai deschis, completat de arome intense de fructe bine coapte, pepene galben, miere și grapefruit, baricat, cu note de stejar ce-i conferă note delicate de vanilie și o tentă picantă. Un vin tânăr, promițător, cu arome intense, produs într-o ediție de 13000 sticle.

În afară de cele cinci vinuri, surpriza serii a fost un vin licoros, obținut din Pinot Noir, cules târziu, când supramaturarea (concentrarea zahărului în boabele de struguri) și deshidratarea naturala a strugurilor au condus la obținerea unei concentrații de 400gr/l zahăr. Prin vinificarea în stil Porto, respectiv prin adaos de distilat s-a ajuns la un nivel de alcool de 15,4%. S-a obținut astfel un vin licoros, ce a fost pus în baricuri folosite, umplute doar 3/4, pentru a asigura o oxigenare și o oxidare caracteristică acestui tip de vin.h3

Vinul s-a odihnit 5 ani în baricuri, prezentându-se elegant, cu arome bogate, puternice, seducătoare, de fructe roșii, coji de portocală, nuci, fiind echilibrat, cu un postgust foarte lung, aromat, și un final care îți lasă o tușă discretă de grapefruit. Un vin interesant, care deocamdată nu are etichetă, dar care va fi lansat în curând.

Cramele Halewood continuă astfel tradiția lansării vinurilor premium, vinuri atent lucrate, vinuri dedicate celor ce apreciază cu adevărat vinul bun. Nu rămâne decât să le încercați și să vă convingeți! Aceste sortimente vor fi disponibile în rețeaua HoReCa,  în rețeaua de magazine proprii cât și online pe pagina www.winery-outlet.com.

3 Comentarii

3 Comments

  1. Pingback: Oenolog.ro - Rhea Viognier 2011 Cramele Halewood

  2. Pingback: Oenolog.ro - Neptunus Shiraz 2011

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi