Degustari

Trecut, Prezent Și Viitor La Domeniile Tohani

Recent am participat la o degustare tematică, organizată de Domeniile Tohani, la sediul lor din București, unde vedele degustării au fost vinurile din gamele Apogeum (Fetească Neagră) și Principele Radu (Merlot).

Amfitrionii noștri au fost Marina, Oana, Ștefan și Daniel, alături de care am testat și povestit vinurile. Vinuri ce se odihneau liniștite în decantoare, să ne înțelegem, în multe vase decantoare (!), priveliște care îți stârnea și mai mult curiozitatea dar mai ales dorința de a vedea vinurile lucrate de către oenologul sud-african Albertus van Der Merwe, cel care a fost cooptat în echipa celor de la Tohani.

oenolog.ro Apogeum Feteasca Neagra Principele Radu Anul II III Mosia de la TohaniÎn prima etapă au fost sub lupă (adică pe papile) vinurile gamei Apogeum – Feteasca Neagră din cei doi ani în care s-a îmbuteliat vinul, 2011 și 2012, plus proba din 2013 (ce urmează să fie îmbuteliată).

Apogeum 2011 se prezintă deja bine evoluat, cu taninuri conturate elegant, cu un buchet în care regăsim fructe negre bine coapte, note de ciuperci de pădure, prună uscată, smochine, susținut de aciditate și de corpul vinului, cu un extract foarte bun (să menționăm că viile sunt vechi, cu vechime de vreo 40 de ani).

2012 pare un pic excentric, mai direct, cu note de condimente destul de pregnante, o astringență și taninuri ce trebuie să mai evolueze ceva vreme. 2013 se prezintă mai prietenos (culmea!), cu tente moderne, aici oenologul jucându-se cu baricurile, vinul obținând astfel un cu totul alt registru, fiind mai cald, mai prietenos, dezvăluindu-se mai ușor. Interesante mi s-au părut 2011 și 2013, consens la care s-a ajuns în urma discuțiilor și părerilor celor prezenți.

oenolog.ro Mosia de la TohaniAm continuat epopeea cu Principele Radu (anul I, II, III) Merlot 100% din 2010, 2011, 2012. Anul 2010 a fost primul când viile au intrat pe rod și a fost obținut Principele Radu Anul I (care s-a și epuizat între timp), dar totuși l-am avut la degustare.

Vinul s-a prezentat bine evoluat, fiind dominat de note de fructe supracoapte, cireșele și vișinele fiind destul de prezente. Vinul are încă o aciditate ce-l menține bine pe linia de plutire, taninurile fiind fine, calde, cu arome plăcute de vanilie și lemn dulce.

Anul II se prezintă în cu totul alt registru, mai intens, direct, fructele roșii, cireșele, vișinele, fiind îmbrăcate cu tonuri plăcute de ciocolată neagră, cafea, tabac. Mai are potențial de evoluție, fapt confirmat de “troica” aciditate, alcool, taninuri. Mai tânărul Princepele Radu Anul III vine cu alte fațete, fiind mai tânăr, mai având ceva vreme până să-și arate valențele. Nu e rău deloc dar astringența și taninurile mai au de lucru până să ajungă la nivelul Anului I (2010).oenolog.ro Apogeum Feteasca Neagra Domeniile Tohani

Pe final au fost prezentate și trei probe de tanc. Primul a nimerit în pahare un asamblaj din trei soiuri albe (Sauvignon Blanc, Chardonnay și Tămâioasă Românească), care se prezintă în stil lume nouă, prietenos, direct, cu arome pe alocuri explozive, un vin care va fi clar pe gustul consumatorului, iar în vara ce va veni sunt convins că va face furori pe terase și la piscine. Au urmat un rose și unul roșu, dar care mai urmează să fie lucrate, momentan nefiind în cea mai bună variantă.

Aș conchide că a fost o seară frumoasă, cu oameni pe măsură, în care vinurile Domeniilor Tohani au fost cele care au avut primul și ultimul cuvânt. Fie el la timpul trecut, prezent sau viitor.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi