Degustari
NumberWine
“Vine est une histoire d’amour”, ne preciza Frederic Vigroux, Managing Partner la NumberWine și deținător al certificatului WSET III , cel care a creat conceptul și operează oficial pe piața românească, din 08 noiembrie a.c., la compania sa ce selectează, importă și distribuie vinuri către profesioniști, HoReCa, magazine de vinuri și mediul corporate.
“Am dorit să răspund frustrării pe care am avut-o ca și client în restaurante: mereu aceleași vinuri, mereu prețuri prea mari, vinuri fără nicio descriere, niciun sfat din partea chelnerului, prea multe minciuni cu privire la calitate și cel mai important, nimic original. Am decis să devin profesionist și să răspund acestor nevoi ale pieții aducând vinuri care nu sunt distribuite în supermarket, vinuri originale, cu prețuri doar pentru profesioniști.
Am studiat vinul și am primit certificarea WSET III înainte de a demara această afacere și am investit 50.000 euro pentru a constitui un stoc livrabil în 24 de ore;
După ce am călătorit aproape 40.000km, pentru a degusta în jur de 1500 de vinuri într-un an, am creat o selecție personală complet independentă – fără presiunea unui grup sau unei mărci – iar astăzi, putem propune vinuri ce pot fi degustate în magazinul nostru, o descriere completă a fiecărui vin și, mai mult decât atât, oferim restaurantelor care ne sunt cliente o formare gratuită de 2 ore pentru ca personalul lor să își îmbunătățească vânzările.“
Așadar, un nume nou pe piață, magazinul de vinuri NumberWine, situat în București, str. Biserica Amzei nr.8, sectorul 1. Parte a conceptului, există trei selecții de vinuri: “easy going” – compusă din vinuri selectate pentru raportul dintre calitate și preț, creată să concureze cu vinurile deja existente pe piață; “top appelations” – compusă din vinuri premium precum St-Emilion, Pessac-Leognan, Puligny Montrachet, Corton, Mosel și “confidențial” – compusă din cantități limitate importate în exclusivitate de către NumberWines: Leon Barral, Jean Foillard, Alain Graillot, Monte del Fra, Domaine de Montile, R.Haart, varietăți pentru care nu există concurent pe piață.
După prezentarea conceptului și a magazinului, Frederic Vigroux a organizat un blind tastingcu cele mai reprezentative vinuripe care le găsim la magazinul său, ce a avut farmecul său și sporit misterul pe parcursul degustării. La final, după ce sticlele au fost desconspirate, am aflat și producătorii care se aflau în spatele vinurilor testate.
Primul vin a fost Daniel Haegi Gewurztraminer 2012 (France, Alsace), un vin ușor, seducător, delicat, floral, cu o aciditate echilibrată, expresiv, ce aduce în prim plan note fructate, litchi. Un vin seducător, expresiv.
Cel de-al doilea vin Monte del Fra Custoza 2012 (Italy Veneto), un vin alb sec (cupaj din soiurile Cortese, Friulano, Garganega și Trebbiano), ce s-a prezentat cu o culoare galben pai deschis, cu inflexiuni verzui. Nasul său dezvoltă note ierboase, delicate, iar gustul este direct, intens, unde regăsim citrice, grapefruit alb, completat fiind de o astringență plăcută și de o mineralitate echilibrată. Final lung și intens.
Alain Graillot Crozes Hermitage 2012 (France, Cotes du Rhone), cupaj din soiurile Marsanne (70%) și Roussanne (30%), un vin alb cu un nas complex, delicat și fin, note vegetale, fructe exotice, flori uscate. Gustul este simplu la nivelul senzațiilor dar intens, lung, persistent, susținut de o astringență echilibrată. Un vin de gastronomie (cum frumos l-a identificat somelierul Laurențiu Achim, prezent la degustare).
Deux Montille Bourgogne Blanc 2012 (France, Bourgogne), un chardonnay tipic, clasic, cu un nas plăcut, ceva miere, fructe coapte/confiate, gust crocant intens, textură onctuoasă, aciditate echilibrată, baricul se simte discret (cu toate că a fost ținut un an la baric vechi).
Marrenon AOC Luberon – Classique 2012 (France, Luberon), un rose sec, cupaj din Cinsaut, Grenache și Syrah. Un vin mai intens, structurat, cu arome de afine și mure. Gustativ se simt note aromate parfumate, dar și note de pământ reavăn. Un rose ce pare inițial direct, intens dar parfumat și delicat pe final.
A l’Ombre des Fontaines Cotes du Rhones 2012 (France, Cotes du Rhone), un rose sec, cupaj din Syrah, Cinsaut și Grenache, obținut într-un an Millesime (2012), cu o culoare roz pal, dezvăluind un mix aromatic cu note de coacăze negre şi fructe roșii de pădure. Gustativ se simte o prospeţime intensă de fructe.
Daniel Haegi Pinot Noir 2012 (France, Alsace), un vin mai light, cu o culoare roșu deschis, proaspăt, direct. Note asemănătoare vinurilor tip Nouveau, cu taninuri foarte ușoare, dar complex, interesant. Un vin roșu pentru cei care apreciază rafinamentul unui Pinot Noir, dar nu atât de complex..
Bourgogne Pinot Noir 2011 Deux Montille Soeur-Frere (France, Bourgogne), un vin roșu sec, de un roșu intens deschis, cu un nas profund, adânc, ce dezvoltă note de căpșune, vanilie, elegant și delicat. Gustativ aromele se simt mai discret, dar prospețimea este intensă, alături de o astringență ridicată. Un vin interesant, cu potențial de învechire de câțiva ani.
Marrenon Grande Thoque (France, Luberon), un cupaj din Syrah (80%) și Grenache (20%), cu o culoare roșu intens violaceu, limpede. Nasul, inițial pare reținut dar ulterior se deschide frumos, cu note de fructe confiate și condimente. Gust plăcut, fructe roșii, alune, un vin agreabil, fără pretenții, pe final ușor condimentat.
Gustativ este bogat în arome, fructe roșii și negre, taninuri fine, note de pământ, un vin de tradiție (în primele 10 din portofoliul producătorului), învechit 2 ani în baricuri de stejar.
Vignerons de Caractere Gigondas – Pierres du Vallat 2010 (France, Cotes du Rhone), cupaj din Grenache, Syrah și Mourvedre, în proporții diferite, cu Syrah-ul ce domină elegant vinul. Culoare roșu deschis, nas expresiv de fructe negre, condimente, gust intens, rotund, susținut de tanini neagresivi. Un vin ce pare tânăr dar care începe să dea semne de rotunjime.
Alain Grailot Crozes Hermitage 2011 (France, Cotes du Rhone), un Syrah interesant, cu o culoare roșu rubiniu intens, nas ce aduce în prim plan fructe roșii și negre, prune bine coaptă, castane, piper roșu, piele, violete, mai ales după ce se deschide. Un vin complex, rafinat, cu tanini așezați, gustativ se simte plăcut piperul dar și ceva note de fructe uscate, eucalipt și chiar ceva mentă.
Monte del Fra Valpolicella Ripasso 2012 (Italy, Veneto), un cupaj tip Valpolicella (din soiurile Corvina, Rondinella și
Reinhold Haart Goldtropfchen Auslese 2012 (Germany, Mosel), un Riesling cu arome excepționale, nas ce aduce plăcut spre petrol, completat de fructe verzi, mere, tartă de mere proaspătă.
Gustativ, susținut de mult zahăr, are o aciditate foarte ridicată, într-un echilibru perfect, alcool 8,5% perfect integrat, cu arome intense, explozive pe alocuri, de fructe verzi, fructe tropicale, miere, suculent, plin, complet. Vom reveni cu mai multe detalii despre fiecare vin în parte. Nu putem decât să-i urăm mult succes lui Frederic și la cât mai multe selecții de vinuri bune!