Degustari

Întâlnirea Clubului Vademecum Luna Martie

Postat in

La restaurantul Rossetya, în Bucureşti, recent a avut loc întâlnirea lunară (pe luna martie) a membrilor şi pasionaţilor de vinuri ce s-au reunit sub culorile Clubului de vinuri VADEMECUM, club ce promovează arta, cultura şi civilizaţia vinului într-un mod elegant şi rafinat. Şi asta pentru că la Rossetya, parcă mai răsună dintr-un vechi patefon (ce minune a tehnicii acum mai bine de un veac), vocile inconfundabile ale lui Carusso, Jean Moscopol, Grigoraş Dinicu şi Gică Petrescu.

Bucătarii de aici excelează prin adevărate poveşti culinare, iar colecţia de vinuri este absolut impresionantă, orice pasionat de vin fiind fascinat de ceea ce se regăseşte în crama restaurantului. Aici, întâlnirile providenţiale pot schimba destine, exact cum s-a întâmplat cu pasionaţii de vin ai Clubului Vademecum, care vor reveni lunar cu aceeaşi curiozitate și dorinţă de a experimenta asocieri gastronomice rafinate, dar mai ales asocieri cu vinuri deosebite.

Iar vinurile au început să fie destupate, răcite bine, cu grijă aranjate de către somelierii prezenţi (să punctăm un aspect ce nu trebuie scăpat din vedere, restaurantul Rossetya este singurul care se poate lăuda cu 8 somelieri!). S-a început cu vinurile gamei Colocviu, ale Casei de Vinuri Cotnari, vinuri ce au fost apreciate şi remarcate de cei prezenţi. Să le reamintim puţin: Fetească Albă 2011, Colocviu la Atena, un vin sec, cu nas intens, frumos, floral, însoţit de note exotice, gust proaspăt, cu nuanţe de citrice pe final, urmat de Grasă de Cotnari 2011, Colocviu la Moscova, ce este un vin vinificat tot în sec, o premieră pe piața vinurilor românești, cu precădere pentru soiul grasă de Cotnari, cu o culoare galben pai deschis, ce prezintă inflexiuni frumoase în lumină.

Olfactiv este discret, întâmpinându-te delicat cu aromele specifice soiului, note de miere proaspătă, fân cosit, fructe proaspete de vară. Gustativ se prezintă cu arome alternante de citrice și miere, cu o puritate specifică, note onctuoase discrete, completate de o aciditate corespunzătoare și note fresh pe final.

Tămâioasă Românească 2011, Colocviu la Roma, piesa de rezistenţă, un vin sec, cu un nas exploziv, proaspăt, elegant, puternic, ce s-a prezentat cu arome ce amintesc de busuioc proaspăt, iasomie, puţin ananas, miere de salcâm, care umplu palatul lăsând o senzaţie plăcută, o notă de grapefruit în final. Ei bine, aceste vinuri nu puteau merge mai bine decât în compania unui Duet boieresc, preparat special pentru ele, ce conţinea ruloruri de curcan burghez, rulouri de muşchiuleţ de porc şi varză nouă trasă în vin.

În continuare, lecţia şcoală despre Casa de Vinuri Cotnari fiind deja prezentată (la sesiunea din luna februarie cei prezenți făcând deja cunoştiinţă cu vinurile din gama Domenii), am făcut un pas mai departe şi ne-am apropiat timid de zona Dealu Mare, în ideea de a trece de la vinurile monocepage la cele cupajate, având spre degustare un vin al producătorului Buduresca, Fumé sec 2011, eticheta neagră (destinat gamei HoReCa). Fumé-ul sec putem preciza că este un cupaj obţinut din soiurile strugurilor Riesling, Pinot Gris şi Sauvignon Blanc, în proporţii egale. Este un vin cu o culoare aurie deschisă, ce este caracterizat olfactiv printr-un „mix” excelent între aromele florale şi cele uşor picante.

Gustul său este puternic, fructat, caracteristic cupajelor de vinuri albe, aromele sale fructate ce se întrepătrund discret şi armonios dau acestui cupaj savoare, rafinament şi distincţie, cu un alcool (13,5%) bine integrat, susţinut elegant de aciditatea vinului (destul de echilibrată). Pe final rămân aceleaşi arome proaspete de fructe, completate de note de vanilie şi o tentă de iarbă cosită. Budureasca Fumé sec 2011, a primit şi o binemeritată recunoaştere internaţională, fiind medaliat cu Argint 3 stele la concursul International Premium Select Wine Challenge 2012.

Terminând cu vinurile albe, am trecut în revistă şi un vin tânăr, proaspăt, un rose sec 2012, de la S.E.R.V.E., Vinul Cavalerului, un vin emblematic, foarte potrivit să însoțească aperitive, salate, peşte, meniuri chinezeşti, fripturi la grătar şi brânzeturi proaspete, cu un gust excelent, amintind de aroma frăguţelor, un vin şpinţar, cu o culoare rose somon strălucitoare, limpede, intens, cu gust de căpşuni şi aceleași frăguţe proaspete.

Tot de la S.E.R.V.E. s-a prezentat în continuare o Fetească Neagră din gama Terra Romana, un vin sec, din anul 2009, un vin ce s-a lăsat deschis mai greu, după decantare, dar care cu o eleganţă desăvârşită a început să-şi etaleze nasul ce aduce cu fructe de pădure şi note de mirodenii, completat gustativ de arome ce amintesc de coacăze negre, sâmburi de caise, piper verde. Un vin rafinat, complex, ce încă mai are potenţial. Şi pentru că s-a început prezentarea vinurilor roşii, acestea nu se cădea a fi savurate singure, ci în compania unei cine intitulată sugestiv Cina lui Franz Joseph, unde s-au regăsit preparate precum: dantelă din muşchi de vacă, piept de raţă cu dulceaţă de ceapă, gratin de broccoli.

Mergând pe firul vinului (pentru ca ne aflăm la o degustare de vinuri) am rămas tot în zona Dealu Mare, continuând cu un S.E.R.V.E. Milenium roşu 2009, un cupaj Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, cu un nas intens ce aduce a vişine coapte, mure, condimente, și care se continuă gustativ în acelaşi registru, completat de nuanţe de prune, gem de prune, scorţişoară, uşor picant. Un vin ce se prezintă frumos, fiind unanim apreciat de către cei prezenţi.

Şi pentru că unii din dintre cei prezenţi mă întrebau cu ceva vreme în urmă despre vinurile Cramei Rotenberg, am decis să vedem cum se mai prezintă unele dintre aceste vinuri. Am avut plăcerea să-l avem printre noi şi pe reprezentantul Cramei Rotenberg, domnul Dan Ionel, cel care a avut amabilitatea să ne povestească despre ele. Primul a fost un merlot sec, Menestrel 2009, un vin roşu corpolent, cu un nas puternic, însoțit de accente ce aduc cu gemul de prune, ciocolată, cafea, piper şi lemn exotic. Un vin sec, nefiltrat, strugurii provenind dintr-o singură zonă, fermentarea sa durând 5 săptămâni, cu scoaterea sâmburilor după prima săptămână. Maturat 16-18 luni, are accente impresionante de vişine zaharisite şi vanilie, de la butoiul de stejar românesc (butoaiele în care se păstrează vinul sunt produse chiar la cramă, existând un dogar angajat să le producă și să le întrețină). Vinul s-a prezentat bine, după o decantare prealabilă suficientă cât să-i pună în valoare aromele.

Iar pe final, alături de un desert realizat special pentru acest vin (un mousse de ciocolată cu fructe de pădure), am păstrat un vin ce are deja notorietate, tot un vin roşu sec, Notorius 2008, un vin de autor, realizat din merlot cultivat pe aceeaşi parcelă, dar vinificat în trei părţi, cu drojdii diferite, reuşindu-se prin acest mod obţinerea unui vin care dezvăluie un caracter puternic, sălbatic, amplu, profund, exact ca via veche din care provin strugurii (ce înseamnă de fapt să nu defrişezi necontrolat, doar de dragul de a pune mâna pe fonduri europene!), cu nuanțe și urme de vanilie, cocos, de la baricare, ce dezvăluie  astfel caracterul impresionant încă al acestui vin. Un vin ce se apropie de cele de meditaţie, un vin care să stai să-l descoperi, să-l joci în pahar, să vezi ce mai zice, să mai povesteşti cu el. Lecţia a ajuns până la urmă la final, s-au prezentat vinuri ce fac cinste şi pot fi prezente la orice moment, la o masă aleasă sau pur și simplu la un pahar cu prietenii. Povestea merge mai departe, luna viitoare membrii Clubului Vademecum vor avea parte de noi surprize oenologice şi gastronomice, cel puţin la fel de interesante şi apreciate. Până atunci, vă dorim numai vinuri bune!  O galerie cu imagini de la eveniment găsiți aici.

2 Comentarii

Cele mai citite

Exit mobile version