Degustari

Domeniul Coroanei Segarcea

Domeniul Coroanei Segarcea are o vechime de peste 100 de ani, fiind readus în circuitul vitivinicol începând din anul 2002, urmârindu-se păstrarea valorilor regale și a unor standarde înalte în procesul de vinificație, astfel încât vinurile produse aici să reprezinte cu succes istoria consacrată precum și tradiția locului.  În prezent crama deține o plantație de aproape 300 de hectare, cu soiuri românești și internaționale.

Aici am enumera: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viogner, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Marselan, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră și Tămâioasă Roză (ce se trage din Muscat Rouge de Frontignan), din întreaga suprafață – 40% fiind cultivată cu soiuri albe, iar restul de 60% cu soiuri roșii. Capacitatea de stocare a cramei este de 2mil. litri, în rezervoare de inox și barrique-uri.

Tradiția se îmbină cu modernitatea, deoarece tehnologiile viniviticole moderne, tancurile de inox, barrique-urile din lemn de stejar românesc, franțuzesc sau american, contribuie la obținerea unor vinuri care au fost recunoscute din punct de vedere al calității, atât pe plan intern dar și pe plan internațional. Fie că vorbim de gama Minima Moralia, vinuri ce caută să atingă simplitatea perfecțiunii, sau despre gamele Elite sau Prestige, vinurile sunt elaborate cu multă pasiune de către Cornelia Anghel, unul din proprietarii Domeniului, împreună cu Ghislaine Guiraud, consultant oenolog din Languedoc, Franța, profesor universitar al Facultății de Farmacie din Montpellier, responsabilă cu formarea viitorilor oenologi. DSCN3385

Dacă ne gândim la faptul că aici se găsește vie ce are peste o sută de ani, exemplul cel mai elocvent fiind cele aproape 1,4 ha de vie din soiul Tămâioasă Roză, ce a fost înmulțită și salvată de la dispariție, existând în prezent 14 ha cultivate cu acest soi, ne dăm seama de dorința de restaurare și conservare a valorilor tradiționale ale locului.

Aici mai găsim aproape 26.000 de trandafiri ce sunt plantați în capetele rândurilor de viță de vie (aceștia fiind un indicator important care anunță momentul când via urmează a fi atacată de dăunători), alături de numeroși pini seculari și un parc dendrologic cu specii de plante mediteraneene aclimatizate cu succes, ce înconjoară efectiv crama.

Așa s-a reușit păstrarea, conservarea și renovarea unei crame după planurile originale, în concordanță cu istoria, geografia și moștenirea locului. La intrarea în cramă, în data de 14.09.2010 a fost dezvelit bustul Regelui Carol I, dată la care Domeniul Coroanei Segarcea a devenit furnizor al Casei Regale. Iar această dată nu a fost aleasă întâmplător, în această zi, în fiecare an, sărbătorindu-se Ziua Crucii (releveul cramei fiind tot în formă de cruce). Crama deține și o secțiune cu săli pentru degustare, iar la etaj sunt camere de oaspeți unde, cei ce vizitează domeniul, se pot odihni în tihnă. S-a intuit bine potențialul enoturistic al locului, crama fiind situată la numai 25km de municipiul Craiova și vreo 4-5 ore de mers cu autoturismul de la București.

Toate vinurile exprimă și se exprimă din terroir-ul locului, binecuvântat cu sol bogat în cernoziomuri și calcare, pante domoale, expunere excelentă pe latura sudică. Toată via este irigată prin picurare, aici fiind plantate și replantate parcele cu viță provenită din clone selecționate ce produc strugurii care se desăvârșesc în acest loc parcă ales anume. Spiritul domeniului s-a transmis și este păstrat și în prezent în vinoteca de la Segarcea, ce găzduiește un adevărat tezaur oenologic.

Printre cele mai vechi vinuri din colecția păstrată aici se numără vinuri de la 1917 și până în anii 1974. Sticlele din perioada regalității poartă coroana regală a suveranului în perioada căruia au fost elaborate, iar forma lor de atunci a servit drept inspirație în alegerea sticlelor pentru vinurile actuale.DSCN3425

Istoria și geografia domeniului, deopotrivă, sunt strâns legate de calea ferată, construită la Segarcea la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ca o veche cicatrice pe care timpul se încăpățânează să o lase pe obrazul unei podgorii reîntinerite, linia ferată taie via în două jumătăți și unește localitățile din sudul României cu așezările de la Dunăre.

Calea ferată a fost folosită de familia regală când Blue Train, trenul regal, o aducea la domeniul de la Segarcea. În amintirea acelor vremuri și a faptului că via încă mai este vizitată de tren de două ori pe zi, există o gamă de vinuri intitulate sugestiv Blue Train, destinate piețelor externe (Blue Train Tamaioasa Romaneasca – 87 puncte – R.Parker).

Poate cel mai reprezentativ pentru Domeniul Coroanei Segarcea îl reprezintă succesul obținut cu vinurile din gama Minima Moralia, o reușită care nu poate fi trecută cu vederea, aceste vinuri fiind testate inclusiv de echipa celebrului Robert Parker și apreciate astfel:
Minima Moralia Respect – 89 puncte;
Minima Moralia Onoare – 88 puncte;
Minima Moralia Sinceritate – 88 puncte;
Minima Moralia Dăruire – 88 puncte;
Minima Moralia Recunoştinţă – 88 puncte.
Până la urmă punctajele contează pentru unii mai puțin dar sunt un reper important, la fel ca medaliile obținute cu această gamă Minima Moralia la cele mai importante concursuri de profil. Cert este faptul că vinurile sunt bune, conferă arome fine, deosebite, regăsim eleganță, distincție și rafinament.

Exact cum i-ar șade bine unui om, cu un caracter onest, corect, adică om, în adevăratul sens al cuvântului, cu respect, onoare, sinceritate, dăruire, recunoștință. Din păcate multora le mai lipsesc câte una, două sau chiar toate aceste calități definitorii pentru un om. Pentru ei reprezintă doar simple cuvinte. Și atunci chiar n-au cum să înțeleagă nici vinurile și nici să fie sinceri cu ei înșiși. Vom reveni cu povești despre vinurile care ne-au impresionat.DSCN3415

Domeniul Coroanei Segarcea s-a inspirat pentru o altă colecție de vinuri din caracterul nobil al Principesei Margareta, cea care își dedică viața susținerii tinerelor talente ale României, dar și bătrânilor ei. O reputație impecabilă a inspirat un vin cu trăsături nobile și un spirit profund, apreciat de acceeași echipă a lui Robert Parker cu:
Principesa Margareta roşu – 90 puncte;
Principesa Margareta alb – 89 puncte.

Segarcea – “pământ mult visat” în denumirea lui latinească – este unul dintre cele douăsprezece domenii date în administrare Casei Regale a României în 1884, în timpul regelui Carol I, de către Parlament. Acesta a fost momentul în care a luat naștere Administrația Domeniilor Coroanei (ADC). O galerie cu imagini de la crama și locurile Domeniului Coroanei Segarcea regăsiți aici. Vom reveni cu detalii despre vinuri în postările viitoare.

5 Comentarii

5 Comments

  1. Pingback: Oenolog.ro - Domeniul Coroanei Segarcea Rose 2012

  2. Pingback: Oenolog.ro - Domeniul Coroanei Segarcea Roze 2012

  3. Pingback: Oenolog.ro - Pinot Noir 2009 Domeniul Coroanei Segarcea

  4. Pingback: Oenolog.ro - Domeniul Coroanei Segarcea Minima Moralia Speranță 2011

  5. Pingback: Oenolog.ro - Domeniile Coroanei Segarcea Tămâioasă Roză 2012

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi