Degustari

Domeniile Ostrov, între Istorie, Tradiție și Vinuri

Domeniile Ostrov își trag esențele din istoria locului, ce se contopește cu vremurile de glorie ale Imperiului Roman și ale Traciei străvechi. Viile existau pe aceste locuri încă de pe vremea cetății antice Durostorum, ce se întindea pe culmile molcome care se pierd inefabil în Dunăre.

Frecvent, atât prin viile și livezile ce se întind acum pe culmile dealurilor, apar la suprafață artefacte și obiecte ce stau mărturie a obiceiurilor și îndeletnicirilor ce existau în zonă. Și care acum se regăsesc într-un veritabil muzeu al vestigiilor antice legate de cultura viței de vie, chiar la Domeniilor Ostrov.

Și cum romanii erau mari amatori de vinuri, iar viile și vinul jucau un rol important, aici regăsim (momentan în renovare) și o hrubă străveche unde romanii executau celebrele lor libațiuni. Totul pare vegheat de undeva de sus de către Zeul Dionis (gr.Dionysos), cel care era considerat protectorul viilor, al pomilor, al vegetației și al fertilității și care se regăsește simbolic în logo-ulDSCN4897 Domeniilor Ostrov, zâmbind parcă șugubăț la gândul că hedonismul era pe vremuri un stil de viață pentru strămoșii noștri romani.

Istoria locului relevă multe vestigii istorice precum și îndeletnicirile oamenilor de aici. Fie că ne referim la ruinele cetății Durostorum, la peștera Sfântului Andrei, Mănăstirea Dervent, în zonă ai multe de vizitat și descoperit. Iar după un periplu prelungit, ce poate fi mai plăcut decât un loc unde să te poți odihni și relaxa, în compania unui pahar de vin bun. Domeniile Ostrov au dezvoltat numeroase proiecte în zonă, inclusiv enoturismul, având deja un hotel terminat (cu nume sugestiv, Dionys) și alte câteva pensiuni (cu piscine), ce vor fi gata spre sfârșitul anului, alături de un restaurant cu o capacitate de 250 de locuri.

S-a avut în vedere dezvoltarea unui important Centru oenologic de afaceri și conferințe transfrontaliere, cu numeroase facilități de cercetare în domeniul vini-viticol. Și cum pe Dunăre se plimbă agale numeroase vase de croazieră, ce vin tocmai din vestul Europei, ar fi păcat ca acestea să nu facă o oprire aici, astfel încât turiștilor să li se prezinte atracțiile zonei, inclusiv crama și vinurile Domeniilor Ostrov.

DSCN4937Vinurile locului provin din viile ce se întind pe aproximativ 1300 de hectare, marea majoritate replantate cu varietăți de struguri precum Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, irigate prin picurare, dispuse pe terase cu expunere sudică maximă. Despre vinuri putem afirma că exprimă terroir-ul locului prin fiecare picătură, fiind echilibrate, aromate (Muscat Ottonelul), elegante.

Amintind despre vinurile din gama premium Domeniile Ostrov Reserve, la cele albe putem remarca Chardonnay-ul 2010 (medaliat cu aur la IWCB 2013), Sauvignon-ul Blanc 2010 baricat (ce a început să dezvolte un buchet interesant de învechire la sticlă), rose-urile în ediție limitată – Merlot rose 2011 și Cabernet Sauvignon 2012. Vinurile roșii sunt la fel de bine reprezentate, fie că ne gândim la Cabernet Sauvignonul 2010 sau Merlot-ul din același an.

Vinuri structurate, care exprimă tipicitatea soiurilor, cu o amprentă aparte legată de specificul locului și al oamenilor care-l zămislesc cu pasiune. Despre vinurile Domeniilor Ostrov vom povesti mai în detaliu într-un articol dedicat exclusiv acestora. În cuvinte este prea puțin să exprimi frumusețea și liniștea pe care le descoperi imediat ce traversezi Dunărea cu bacul pe la Ostrov. DSCN4962

Relativ ușor de ajuns din capitală, zona Ostrov va deveni în următorii ani un centru de atracție pentru cei ce-și doresc momente de relaxare și deconectare.

Se are în vedere dezvoltarea unor trasee turistice pentru amatorii de ciclism, iar pentru iubitorii sporturilor de iarnă, în apropiere, anul acesta se va da în folosință o pârtie de schi cu tunuri de zăpadă. Așadar aviz amatorilor de drumeții și de petrecere a timpului liber cât mai relaxant. Pentru mai multe imagini click aici.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi