Degustari

Degustare de Vinuri Crama Gîrboiu

Postat in

Crama Gîrboiu face parte dintre producătorii tineri, fiind o cramă înființată în anul 2005, în zona Cotești (jud. Vrancea), având în grijă aproximativ 200 de hectare de vie plantate cu soiuri autohtone (Plăvaie, Șarbă, Fetească Regală, Fetească Albă, Fetească Neagră) și internaționale (Sauvignon Blanc, Riesling, Riesling italian, Muscat Ottonel, Merlot, Gewurtztraminer, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).

Recent, la Băcănia Coco din București, au fost prezentate vinurile din gama Epicentrum (nume mai mult decât sugestiv dacă ne gândim la faptul că atât crama cât și viile se află în „epicentrul” activităților seismice ale zonei Vrancea), care au și-au confimat valoarea la Concursul de vinuri Mundus Vini 2013, desfășurat recent în Germania.

Epicentrum Aligote & Muscat Ottonel 2012, un vin alb sec, produs de Crama Gîrboiu, cupaj din Aligote (70%) și Muscat Ottonel (30%), a fost declarat „Cel mai bun vin alb din România“ la concursul mondial Mundus Vini 2013. Un vin interesant, echilibrat, cu arome intense de soc, salcâm, muscat, cu o prospețime ridicată, fin, elegant.

Au fost prezentate și alte vinuri albe, medaliate cu argint la același concurs: Bacanta Sauvignon Blanc sec 2012, Livia Șarbă sec 2012. Vinuri expresive, reușite, Sauvignon-ul Blanc fiind chiar pe placul meu!

În continuare ne-am delectat cu două vinuri tot din gama Epicentrum, primul un cupaj din Șarbă și Plăvaie, un vin sprințar, de cursă lungă, expresiv și plăcut, iar cel de-al doilea – un vin roșu sec, Epicentrum Cabernet Sauvignon și Merlot, vin mai intens, corpolent, ce dezvăluie arome rafinate, fiind un cupaj interesant, dintr-un Merlot 2009 baricat și un Cabernet Sauvignon 2012.

Pe final am revăzut Fetească Neagră Bacanta 2009, care, din păcate, se mai găsește prin colecții private sau pe la magazinele ce-l mai au în stoc (producătorul ne-a declarat că s-a terminat), un vin cu arome elegante, sobre, bine structurat, cu fructul ce se simte intens, mătăsos, tanini bine evoluați. Vinuri reușite, echilibrate, atent lucrate, ce impresionează prin prospețime, caracter și tipicitate.

4 Comentarii

Cele mai citite

Exit mobile version