Degustari

Degustare alături de Cavalerii Vinului

Restaurantul Alioli din Bucuresti a fost gazda ultimei reuniuni a membrilor din Bucureşti ai Ordo Equestris Vini Europae (O.E.V.E.) . Într-o atmosferă relaxantă, tipic spaniolă (în ton cu specificul localului), au fost trecute în revistă şi degustate vinuri produse în Spania, importate în România de către Cramele Hallewood.

Primul vin spaniol a fost un Torres Gran Vina Sol Chardonnay 2011 (85% Chardonnay şi 15% Parellada), care  datorită prezenţei Chardonnay-ului  este intens aromat şi corpolent, cu o abundenţă de note florale peste un fundal fructat (piersici foarte coapte) şi unde se simte şi un  strop de fenicul. Pe cerul gurii vinul are un gust de lungă durată, prezentându-se mătăsos, elegant. Un dram de vanilie pe final este un indiciu al învechirii vinului, pentru o scurtă perioadă de timp, în baricuri din stejar franţuzesc.

Torres Sangre Toro de Casta Rose 2011,  cel de-al doilea vin,  un rose caracterizat prin prospeţimea sa şi prin notele sale de fructe roşii de pădure (predominant coacăze), însoțit de arome de mere şi banane. Pe cerul gurii se simte echilibrat având un postgust destul de persistent. Fresh, revigorant, servit bine răcit, este un rose reuşit.

Al treilea spaniol, Gran Sangre Toro 2008, un Tempranillo clasic ce emană o  aroma exuberantă regăsită în mod tradiţional într-un vin roşu intens, cu note de fructe bine coapte, cu un fundal senzual de condimente fine, într-un echilibru bun cu notele parfumate care amintesc de mure, susţinut de un nivel al alcoolului de 14%.  Un vin cu adevărat seducător, cu arome ferme, ce le simţi încă mult timp, cu o textură deosebită, unde accentele fructate par mai autententice şi intense. A fost ţinut 15 luni în baricuri noi din stejar, apoi în sticlă.Taninini săi domină papilele gustative dar nu-ţi consumă într-totul  limba.

Bodegas y Vino Alion 2006 a fost piesa de rezistenţă a serii, un vin din varietatea spaniolă Tempranillo, cu un nivel de alcool ridicat (14,5%),  ce pare încă foarte tânăr, deşi există de aproximativ 6 ani în sticlă. Surprinde mai mult decât plăcut dovedind prin rotunjimile sale, ce se simt la nas şi în gustul său, faptul că acest vin este un pariu sigur pentru orice iubitor de Ribera del Duero, cu o valoare bună a raportului calitate preţ. Deosebim note complexe, foarte elegante, ce amintesc de fructele roşii bine coapte, de coajă de pâine arsă şi note de carne afumată, condimente, piper, cacao şi piele. În acest vinse simte şi un dram de minerale. În gură vinul se simte larg şi rotund, proaspăt şi elegant, la pas cu taninurile sale, cu tente dulcege pe final, ce te trimit înapoi la fructe roşii, cu unele nuanţe de pâine prăjită şi de plante aromatice.

Dacă amintim faptul că atmosfera a fost întregită de numeroasele specialităţi specifice bucătăriei spaniole şi mai ales că totul s-a asemănat perfect cu o fiesta veritabilă, întreţinută şi de o demonstraţie de Flamenco autentic, prin măiestria lui Pilar Diaz Romero -voce şi dans  şi Tiberiu Gogoanţă – chitară (reprezentaţie pe care n-ar trebui să o rataţi, fiind programată în fiecare seară de duminică, începând de la ora 19.00, la restaurantul Alioli din Bucureşti), puteţi avea tabloul complet a ceea ce înseamnă arta culinară şi cultura vinului, într-un format care se doreşte a deveni o tradiţie pentru Cavalerii Vinului.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi