Degustari

Alira Grand Vin

„Grand Vin” este un termen ce sună impresionant, dar din păcate nu este reglementat (cum ar fi cel de “Grand Cru”). Cel mai adesea este folosit de unele crame din Bordeaux, pentru vinurile roşii, ca o modalitate de a indica faptul că vinul respectiv este cel mai bun. Este, dacă vreți, ceea ce consideră producătorii că au cel mai bun la un moment dat în cramă, de regulă sticla/sticlele purtând o etichetă pe măsură. Tot ce ştiu despre termenul „Grand Vin” este faptul că, lăsând deoparte marketingul, poate fi un vin impresionant sau nu (mai multe detalii regăsiți aici).

Plecând de la aceste considerente, cei de la Crama Alira se pregătesc de lansarea unei game de vinuri premium, cu un nume sugestiv – „Alira Grand Vin„, în care regăsim patru vinuri roșii, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon și un Cuvée (cupaj din Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon). Vinuri pe care le-am întâlnit și testat recent la restaurantul Ginger din București. Astfel, la propunerea producătorului, am avut ocazia să observăm cum se prezintă vinurile atât direct (din sticlă, cum ar fi servite în restaurant) cât și decantate, pentru fiecare dintre vinuri existând două eșantioane.

Fetească Neagră Alira Grand Vin 2011, un vin roșu sec, cu o culoare rubiniu violacee, intensă, pătrunzătoare. Olfactiv te întâmpină cu note prietenoase de prună bine coaptă, mure, trufă. Gustul debutează cu note fructate, unde pruna afumată, coacăzele negre și trufa se simt confortabil, taninurile fiind mai intense la cel nedecantat, comparativ cu cel din decantor unde păreau mai așezate. Un post-gust mediu spre lung și un final plăcut. I-am acordat 84p dar vinul are potențial și peste 6 luni sau un an (după ce mai zăbovește puțin la sticlă) cu certitudine că voi mai adăuga câteva puncte. La momentul x, așa s-a prezentat.Alira 1

Merlot Alira Grand Vin 2011, tot vin roșu sec, cu o culoare rubinie intensă. Olfactiv te întâmpină cu arome delicate, preponderent dulceață de vișine, ceva mure, dar și note ușor prăfoase, de lut. Gustul se continuă în aceeași notă, fiind delicat, fin, vișinele coapte fiind dominante, peste notele de fructe roșii. Surprinzător, s-a prezentat mai bine cel turnat direct din sticlă, comparativ cu cel decantat o oră. Vinul este încă tânăr, are potențial, este delicat, fin, cu arome plăcute, susținut de o aciditate ridicată. Mai trebuie să mai evolueze la sticlă ceva vreme.

Cabernet Sauvignon Alira Grand Vin 2011, vin sec, cu o culoare roșie violacee intensă. Debutează cu un nas fin, mătăsos, domniat de coacăz negru, cireșe coapte, frunze de roșie și mix de fructe roșii. Gustativ s-a prezentat cel mai bine, fiind un vin legat, plăcut, intens, cu arome persisitente, aciditate ridicată și taninuri tinere, vioaie, ce se simțeau puternic. Un vin bine conturat, cu un post-gust lung. I-am acordat 87p și încă nu se află la maximul de potențial. Un vin care va fi o surpriză plăcută și despre care vom mai vorbi cu siguranță.

Cuvée Alira Grand Vin 2011, un cupaj din cele trei soiuri care formează gama „Alira Grand Vin” (Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon), cu o culoare roșu rubiniu și un nas delicat, unde regăsim fructe roșii și negre, Merlot-ul dominând acest vin. Gustativ mi s-a părut cel mai echilibrat, exprimând un mix elegant, armonios și un balans excelent între intensitatea Cabernetului Sauvignon, delicatețea și rafinamentul Merlotului și Feteasca Neagră ce susține pătrunzător vinul. DSCN5215

Cu o astringență plăcută, note calde de fructe negre bine coapte, se prezintă elegant de la început până la sfârșit. Post-gust lung, echilibrat. A primit 85p cu mențiunea că vinul va evolua și va fi peste nivelul din această seară.

Mergând pe mâna oenologului Mark Dworkin, cei de la Alira demonstrează constanță în vinurile pe care le produc, iar încercarea de a ridica ștacheta pentru vinuri ce sunt pe o treaptă de calitate peste medie, a fost demonstrată cu prisosință de eșantioanele prezentate și degustate, ce merită să se poziționeze într-o gamă Grand Vin.

Ce nu înțeleg unii, cărora denumirea de “Grand Vin” s-ar putea să li se pară puțin pretențioasă, este faptul că peste 45% din producția de vinuri a producătorului de la Aliman merge la export. Inclusiv mare parte dintre vinurile acestei noi game premium. Și atunci se justifică cumva o denumire cu rezonanță, pe înțelesul consumatorilor externi, pentru a încadra o gamă cu o poziționare corespunzătoare calități  de – cele mai bune vinuri ale cramei. Chiar dacă viile sunt tinere (6-7 ani), potențial există, iar gama „Alira Grand Vin” își merită denumirea. La intern, vinurile vor fi puse în vânzare la prețuri între 79 și 90 de lei/st. Despre Crama Alira puteți citi mai multe aici.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi