Mii de muncitori chinezi au venit în Statele Unite în secolul al XIX-lea, pentru a ajuta la construirea căii ferate transcontinentale. Mulţi au rămas, mai ales pe coasta de Vest, alături de căutătorii de aur.
Ieftini, harnici şi rapizi, dezvoltând permanent noi şi noi competenţe, în cât mai multe domenii de activitate, inevitabil s-au intersectat şi cu industria vinului. Treptat au devenit coloana vertebrală a industriei vinului din regiunea California.
Vremurile, istoria, condiţiile economice în permanentă schimbare, adaptarea, transformare şi în final atitudinile anti-chineze, au condus la plecarea multora dintre aceştia de pe tărâmul făgăduinţei.
A apărut astfel o veritabilă penurie de forţă de muncă, ce a stat la baza sosirii de imigranți proaspeţi, cu predilecţie din Italia şi în alte ţări europene.
Problema eficienţiei muncii, creşterea productivităţii, introducerea de tehnologii viticole noi, automatizări performante, au condus la reducerea forţei de muncă implicată efectiv în ciclul tehnologic din podgorii şi crame, asta mai ales în contextul, destul de restrictiv şi costisitor din punct de vedere economic, definitoriu pentru deţinătorii de culturi de viţă de vie din America, ce au învestit în modernizare, inovaţii tehnice, automatizare, tocmai pentru a economisii pe partea utilizării unei forţe de muncă numeroase.
În imagini avem reproduceri după două picturi, ale artistului Jake Lee, ce înfăţişează lucrători chinezi în podgoriile din Sonoma Country, pictură ce se regăseşte într-un restaurant chinezesc din San Francisco şi care reflectă clipe din istoria fascinantă a culturii viei în regiunea Californiei (precizează vinography.com).