Dec 28, 2012

0 Comentarii

Boutari Assyrtiko 2008

Boutari Assyrtiko 2008

Despre varietatea de struguri Assyrtiko putem preciza ca aceasta ocupa si este cultivata in aproape 70% din podgoriile din Insula Santorini, Grecia, iar caracterul sau este influentat puternic de solul vulcanic de pe insula. Este in mod natural un soi de strugure rezistent la cele mai multe boli, fiind originar chiar din insula Santorini. Ulterior, tocmai rezistenta sa la diversi daunatori si mai ales  vinurile ce se obtin, i-a determinat pe producatorii de vinuri sa-l planteze in cat mai multe podgorii si astfel sa ajute la raspandirea sa in toata Grecia. Acesti struguri, Assyrtiko, cultivati in solul stancos de provenienta vulcanica, ce ocupa intreaga insula Santorini, sunt legati si stransi sub forma de “kouloura”, adica vita de vie este legata si stransa sub forma de cos, mai ales datorita vanturilor puternice ce ating frecvent insula si pentru a proteja astfel strugurii si via.

Boutari 02Assyrtiko produce un vin alb sec, corpolent, cu mineralitarte intensa si aciditate bine definita, chiar ridicata, care ar bucura orice Chef pentru asocierea cu preparatele gatite de acesta. Ce este interesant la aceasta varietate de struguri este faptul ca are calitatea de a mentine un nivel ridicat de alcool, dar si o aciditate ridicata în acelaşi timp, facandu-l astfel unul dintre putinele varietati de struguri albi, mediteraneeni, care posedă de asemenea un lung potential de invechire.

Boutari 01

Ne-am bucurat de acest vin alb sec, ca insotitor destoinic al unor preparate specifice precum dolmas ( ca sa fim putin mai clari, sarmalute in frunze de vita de vie), branza feta si masline, spanakopita (placinte cu spanac) şi pui picant cu usturoi. Culoarea sa este de un auriu intens clar, cu arome de citrice pe nas si in cerul gurii, bine definite.Volum de alcool este de 13,5%. Un vin fresh dar complex, prin aromele intense de fructe exotice şi citrice, dar completate de cele de mere verzi, piersici si grapefruit si un caracter mineral intens, cu un corp bogat.

Pe bolta palatina se simte echilibrat şi are un final lung aromatic. A fost o asociere perfectă si alaturi de alte preparate oarecum picante, pentru a reduce si tempera din intensitatea acestora. Daca ajungeti in insula indragostitilor, Santorini, nu ar trebui sa ratati o vizita la Boutari Winery. Aprecierea de care se bucura vinurile produse aici este unanima, acestea fiind remarcate inclusiv de Jancis Robinson, cea care a caracterizat, expresiv, doar in cateva cuvinte, vinurile obtinute din strugurii Assyrtiko, ca fiind “uimitoare… cu personalitate foarte puternica”. Σας ευχαριστώ για την Σαντορίνη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *